Evaluare C.E. a strategiilor nationale de incluziune a romilor: Stam prost la ocuparea fortei de munca si sanatate

În domeniul educatiei, procentul copiilor inscrisi in sistemul de invatamant prescolar a crescut, dar foarte putin, de la 47% in 2011, la 53% in 2019. Romania este citata alaturi de Spania, Slovacia, Bulgaria si Ungaria ca una dintre tarile care a inregistrat progrese din acest punct de vedere. Tara noastra a mai primit o nota buna pentru imbunatatirea accesului gospodariilor rome la servicii de baza (apa de robinet si energia electrica).

Romania continua insa sa aiba probleme mari in doua domenii importante: Ocuparea fortei de munca si Sanatatea. Proportia tinerilor romi care nu sunt incadrati profesional si nu urmeaza niciun program educational sau de formare a crescut ingrijorator la 63% in 2019, fata de 56% in 2011. In domeniul sanatatii, problema majora este lipsa unei asigurari medicale. In Romania si Bulgaria, jumatate din populatia roma nu are acces la asigurari medicale de baza.

Raportul de evaluare elaborat de Comisie va sta la baza definirii noii strategii de integrare a romilor pentru perioada de dupa 2020. Tot ca parte a viitoarei strategii, C.E. a lansat o consultare publica de evaluare a eficacitatii cadrului U.E. actual. Toti cetatenii indiferent de etnie, reprezentantii organizatiilor neguvernamentale, ai autoritatile, dar si ai companiilor cu programe centrate pe problematica romilor sunt invitati sa raspunda la un chestionar cu 16 intrebari grupate in doua sectiuni: o sectiune cu intrebari generale, care nu presupun cunoasterea instrumentelor europene si nationale si a eforturilor de integrare a romilor si o sectiune adresata specialistilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.