Un studiu realizat de Fundaţia Soros, prezentat miercuri, arată că peste 85% dintre romii bulgari şi aproape 68% dintre romii români imigraţi în Italia au spus că au decis să emigreze în principal pentru a-şi găsi un loc de muncă. La capitolul educaţie, romii români stau mai prost decât vecinii bulgari, un sfert dintre ei declarându-se analfabeţi, faţă de 12% în Bulgaria.
Analfabetismul romilor reprezintă o problemă de două ori mai mare în România decât în Bulgaria: un sfert dintre romii din România sunt analfabeţi, în timp ce 12% dintre romii din Bulgaria au declarat că nu ştiu să citească şi să scrie, arată studiul Fundaţiei Soros lansat miercuri.
Diferenţele sunt şi mai mari comparativ cu state UE mai vechi: în Spania, doar 9% dintre romi sunt analfabeţi, iar în Italia, cifra este de 16%.
În ceea ce priveşte migraţia, aproape 68% dintre romii români au ales Italia, în timp ce peste 50% au ales să emigreze în Spania, motivul fiind identic: găsirea unui job. Ca atare, în Spania, peste 60% dintre romii bulgari şi români au beneficiat de consiliere pentru a fi plasaţi pe piaţa muncii.
Spania şi Franţa, destinaţiile preferate ale romilor din România
Opţiunile privind destinaţia către care emigrează romii din Bulgaria şi România sunt diferite, potrivit raportului Soros, intitulat „Romii din România, Bulgaria, Italia şi Spania, între incluziune socială şi migraţie. Studiu comparativ”.
Spania reprezinta principala destinaţie menţionată de romii din România (35% dintre cei care au intenţia de a călători), urmată de Franţa (21%). Bulgarii au declarat că preferă Grecia (22%), urmată de Spania (20%) şi Germania (22%).