Liberation demonteaza cinci prejudecati despre romii din Franta

Comisia nationala consultativa pentru drepturile omului a facut un sondaj cu ajutorul caruia a descoperit ca doua treimi dintre francezi considera ca romii sunt “un grup aparte”.

Astazi urmeaza sa aiba loc o sedinta de Guvern la Paris care va aborda problema romilor si care va fi evocata pentru ridicarea masurilor care limiteaza accesul lor pe piata muncii.
In acelasi timp, cotidianul francez Liberation incearca sa demonteze cinci prejudecati despre romi:
Sunt nomazi prin natura lor
“Nu exista romi sau tigani nomazi”, potrivit antropologului Martin Olivera, membru al Observatorului european Urba-rom. “
“Exista o minoritate de grupuri care au o traditie de mobilitate sezoniera, pe distante mici si intotdeauna in functie de un punct de ancorare, legat de munca lor: feronerie, muzica… Dar imensa majoritate este sedentara”, continua Olivera.
Ei invadeaza Europa
In Europa sunt circa 10 – 12 milioane de romi, dintre care sase milioane in cadrul UE. Multi dintre ei sunt romani (500.000 – 2,5 milioane) si bulgari (aproximativ 700.000).
In Franta, numarul lor ajunge la 15.000, dintre care jumatate sunt copii. In ciuda politicilor de expulzare, cifra este stabila de multi ani. Astfel, sunt aceleasi grupuri care vin si pleaca prin sistem de ajutor acordat la repatriere.

Leave a Reply

Your email address will not be published.