Ziua Dezrobirii Romilor – Directorul Centrului Romano Kher: Trăim într-o Românie care încă nu ştie să relaţioneze cu diferenţele

Ziua Dezrobirii Romilor a fost marcată joi la Centrul Naţional de Cultură a Romilor printr-un eveniment cu tema „De la sclavia romilor în Ţările Române la rasismul modern din spaţiul românesc”. În 2020 se împlinesc 164 de ani de la abolirea sclaviei romilor.

Nu avem, după 30 de ani, un monument al dezrobirii, nu există încă în manualele şcolare Holocaustul romilor, o nevoie „ca de aer” de o elită tânără – sunt câteva dintre problemele semnalate de Mihai Neacşu, directorul Centrului Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher. „Nu cred în unitatea romilor, dar în stabilirea unor obiective comune cred”, a punctat el.

Într-un interviu acordat News.ro, Neacşu a declarat: „Dezrobirea romilor a fost atunci un moment de normalitate, de bucurie. Anul acesta ne-am propus să facem o legătură, pe care nu ne-am dorit-o, dar din păcate este reală, între robia romilor şi rasismul din spaţiul românesc din zilele noastre. Din păcate, în România noastră se mai întâmplă acte de rasism. Şi nu doar în Transilvania, ci în toată ţara. Nu sunt doar romii victimele rasismului”.

„Trăim într-o Românie care încă nu ştie să relaţioneze cu diferenţa de orice tip. Nu vom putea elimina problemele unei societăţi ca a noastră în următorii ani, dar ne putem propune să le diminuăm. Nu vom putea eradica nici sărăcia, nici discriminarea, dar dacă ne propunem nişte obiective clare, de comun acord, privind educaţia, cred că vom face paşi importanţi. Cred că şi sistemul educaţional şi presa ne-ar putea oferi mai mult sprijin pentru a dezvolta relaţii normale”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.