Shadow

Organizatiile rromilor, scrisoare deschisa pentru Iohannis: Cer demiterea lui Vela si Berbeceanu

Organizatiile neguvernamentale Romani CRISS – Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii si UCTRR – Uniunea Civica a Tinerilor Romi din Romania cer demiterea ministrului de Interne, Marcel Vela, si a sefului sau de cabinet Traian Berbeceanu in urma violentelor din ultimele zile in care au fost implicati oameni ai legii.

Cele doua ONG-uri sustin ca motivul este “comportamentul iresponsabil, managementul profund defectuos si instigarea politiei romane la savarsirea de acte de violenta impotriva propriilor cetateni”.

Acestia trec in revista cazurile de la Hunedoara si din Rahova.

“In cazul de la Hunedoara – blocul Micro 6, mai multe persoane (atat rromi cat si romani) au reclamat ca au fost batuti de politisti ca ‘razbunare’, in urma unei confruntari anterioare. Din filmarile disponibile public se vede cum un barbat este batut de fortele speciale intr-o scara de bloc, iar un copil de 14 ani a fost batut langa bloc.

Politia a intrat in multe locuinte, fara a avea mandat, a folosit gaze lacrimogene in spatii inchise, inclusiv impotriva unor femei si a copiilor minori (unul avea 11 ani). Doi barbati au fost batuti de fortele speciale cand au dorit sa depuna plangere impotriva acestor abuzuri.

In cazul din Rahova-Bucuresti, persoana cunoscuta public drept Spartacus a prezentat scuze politistilor pe pagina sa de Facebook si apare cu fata tumefiata. Nu este clar nici in ce conditii au survenit aceste rani si nici cum a putut sa posteze pe facebook, avand in vedere ca era in stare de arest preventiv. Aceasta postare induce cumva dorinta politistilor implicati de a il umili, fortandu-l sa-si ceara scuze public. Mai mult, acesta a fost ironizat de Sindicatul Europol al Politiei Romane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *