Shadow

Sociologul Gelu Duminică, despre scandalurile din comunitățile rome din ziua de Paște: „Zonele unde au avut loc conflicte sunt ghetouri, nu există pe harta localității”

Gârcini – Săcele, Micro 7 – Hunedoara, Mimiu – Ploiești, Rahova – sectorul 5. În toate aceste comunități am avut conflicte intracomunitare ieri. Toate aceste comunități au un lucru un comun: sunt ghetouri”, scrie Gelu Duminică, pe Facebook. Sociologul atrage atenția asupra diferențelor dintre aceste zone și restul localității în care se află.  “În România există, de multe zeci de ani, foarte multe zone sărace în care locuiesc, laolaltă, sute sau chiar mii de persoane. În toate, în ciuda faptului că astfel de comunități există în analize de nevoi sociologice și de 50-60 de ani, suprareprezentarea unei etnii/minoritate este evidentă, clivajul de dezvoltare între această zonă și restul localității fiind și mai evident.

Incidentele violente cu poliția din ziua de Paști au un numitor comun, susține sociologul Gelu Duminică. Dar cauzele sunt mai profunde, iar autoritățile locale nu sunt deloc străine de ele, consideră acesta

Sărăcia, suprareprezentarea asistaților social, lipsa accesului la servicii de educaţie de calitate care generează și o slabă pregătire profesională, locuirea precară sau vulnerabilă, slabul acces la utilităţile de bază, natalitatea mult mai ridicată decât media, riscuri și provocări medicale superridicate, infracţionalitate şi conflicte, prezenţa drogurilor şi exploatarea resurselor marginale etc. sunt numai câteva dintre caracteristicile ghetoului de oriunde din lume.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *