Copii flămânzi, mame minore și sărăcie lucie – O sută de familii trăiesc ca în Evul Mediu la marginea Sibiului
Imagine în linie
În plin secol XXI, într-un Sibiu cu pretenții de oraș european, cultural și cosmopolit peste o sută de familii trăiesc la fel ca în Evul Mediu. Nu au apă, nu au curent și se încălzesc cu lemnele adunate de pe câmp. Copiii se joacă prin noroi și de multe ori se duc la culcare murdari și nemâncați. Oamenii trăiesc acolo de când se știu iar autoritățile își amintesc de ei doar o dată la patru ani. Ora de Sibiu vă prezintă o față nevăzută a Sibiului. Vă arătăm cum trăiesc sute de suflete în sărăcie lucie, cu lipsuri și nevoi pe care nu le știe nimeni.
Gușterița a fost odată un sat dichisit în care trăiau sute de familii de sași harnici. După ce aceștia au plecat din țară, locuințele lor au rămas în paragină și zona a devenit raiul rromilor aflați în căutarea unui loc în care să se așeze. După ce treci de Strada Podului, la poalele dealului, intri într-o altă lume.
Peste o sută de familii trăiesc în mizerie
Zeci de barăci și case din chirpici răsar printre buruienile înalte. Din coșurile de fum iese un fum gros care miroase înțepător. Oamenii spun că se încălzesc cu lemne dar atunci când nu au, pun pe foc orice găsesc – haine, sticle de plastic sau cauciucuri uzate.
După ce am ajuns în fața primei barăci construite din resturi de materiale de construcții, ne-a ieșit în cale Angela Lăcătuș, o femeie de 58 de ani. Aceasta ne-a prezentat cartierul și ne-a spus pe scurt care sunt problemele cu care se confruntă oamenii. Nu se vede locuind în altă parte. Copiii ei sunt mari și au la rândul lor copii. Ghetoul din Dealul Gușteriței este locul pe care îl consideră acasă dar și-ar dori să primească măcar puțin ajutor și din partea autorităților. Sărăcia, lipsa actelor de identitate, lipsa utilităţilor de bază și mizeria sunt doar câteva dintre realităţ