Shadow

Croaţia: Evreii, sârbii şi romii, împreună pentru prima dată în ultimii 5 ani la ceremonia de omagiere a victimelor

Evreii, sârbii şi romii din Croaţia au participat miercuri împreună, pentru prima dată în ultimii 5 ani, la ceremonia oficială de omagiere a victimelor de la Jasenovac, considerat ”Auschwitz-ul croat”, după ce îl boicotaseră pentru a denunţa ascensiunea „revizionismului” în această ţară, informează AFP.
Lagărul de la Jasenovac a fost condus de regimul ustaş care a persecutat şi masacrat sute de mii de sârbi, evrei, romi şi opozanţi croaţi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.Miercuri, în timpul celei de-a 75-a aniversări de la destructurarea lagărului, reprezentanţi ai sârbilor, romilor, evreilor şi croaţilor antifascişti au participat la comemorări alături de înalţi reprezentanţi croaţi, pentru a omagia victimele în faţa monumentului în formă de petale de floare, înălţat în memoria lor.

Ei au explicat că s-au alăturat ceremoniei în acest an pentru a-şi arăta solidaritatea în timpul pandemiei de coronavirus şi a lansa un dialog despre intoleranţă cu autorităţile.

„Lucrurile nu s-au schimbat, însă dată fiind situaţia dificilă provocată de coronavirus (…), am decis să participăm la ceremonie”, a declarat Ognjen Kraus, responsabil al unei organizaţii ce reuneşte mai multe asociaţii evreieşti.

„De asemenea, am întins mâna (guvernului) pentru a vorbi despre probleme arzătoare (…) şi a şterge petele imprimate Croaţiei de revizionismul istoric. Vrem acţiuni, nu vorbe”, a spus Ognjen Kraus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *