Shadow

Despre leveșe, supa cu gust de Bihor

Noi îi zicem leveșe, dar toată lumea o știe după aroma inconfundabilă și denumirea standard: supă de găină. Toți cei care ne-am petrecut lungile vacanțe de vară la țară ne amintim cum bunicile noastre alegeau dis-de-dimineață o găină rotunjoară, o jumuleau, o tranșau și o băgau în oală, unde fierbea pe focul domol al sobei ore întregi. Momentul strecurării era așteptat cu nerăbdare de toți ai casei: morcovii aburinzi și infuzați cu aroma cărnii parcă se evaporau de pe farfurii, iar carnea (dacă scăpa de pofticioși) ajungea ingredient de seamă în salata de boef.

Secretele supei de pui din Bihor

Deși populară în întreaga țară, fapt dovedit de prezența ei atât pe mesele de zi cu zi, cât și la ocazii sau evenimente importante din viața românilor, leveșea bihoreană păstrează câteva taine care îi garantează gustul autentic pe care ni-l amintim din timpurile copilăriei noastre:

1. Gustul original este dat de carnea de casă. O alimentație curată, bazată pe grăunțe și furaje naturale, plus o curte spațioasă în care să se plimbe în voie sunt elementele care stau la baza unei supe delicioase, deoarece doar în acest fel ingredientul de bază, găina, se dezvoltă armonios pentru un gust desăvârșit.

2. Vârsta păsării este și ea importantă. Gustul intens și supa mai grasă sunt asigurate de gătirea unei găini mature, iar pentru varianta mai „light”, mai dietetică, se poate folosi și un pui.

3. Legumele completează partitura de arome a supei de pui. Pentru un gust mai bogat, și gama de legume trebuie să fie cât mai bogată. Astfel, alături de morcovi, se pot pune și alte rădăcinoase, cum ar fi pătrunjelul, țelina și păstârnacul, plus o ceapă mică, dar și verdețuri.

4. O supă limpede se obține prin spumare, iar nuanța verzuie se evită adăugând frunzele de pătrunjel și țelină spre finalul timpului de fierbere, cât să apuce să-și lase aroma. Tot după spumare se pot adăuga și niște boabe de piper.

5. O leveșe bihoreană se cunoaște și după tăieței! În farfurii vei găsi mai ales pătrățele mici și gârtene, gata să te cucerească prin delicatețea lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *