Shadow

A venit momentul pentru venitul universal garantat?

În acest moment, în care economia globală luptă cu instalarea unei crize economice, după ce nu a fost depășită cea sanitară, tema venitului garantat universal este tot mai de actualitate.

La sfârșitul săptămânii trecute, de exemplu, guvernul spaniol a decis introducerea unui nou tip de venit minim garantat. Nou, nu este venitul oferit de statul spaniol. Ca orice țară europeană, Spania asigura un nivel de protecție socială persoanelor cele mai sărace sau celor care temporar nu aveau un loc de muncă.

Noutatea metodei spaniole este aceea că instituie acordarea unui venit minim garantat în funcție de alte criterii. Adică, dacă o persoană câștigă mai puțin de 462 euro pe lună, va primi această sumă stabilită ca un venit minim garantat. Pentru o familie, în funcție de numărul membrilor, venitul minim poate ajunge până la 1.015 euro pe lună. De asemenea, persoanele care au o avuție mai mică de aproximativ 16.000 euro, exclusiv locuința și împrumuturile pe termen scurt, se califică pentru a încasa venitul minim garantat.

Deci, Spania schimbă ceva din modelul de asistență socială sub impulsul situației de pe piața muncii. Criteriile de acordare a unui venit social sunt legate acum de activele persoanei sau gospodăriilor și de câștigurile obținute cu condiția să fie mai mici decât un anumit nivel. Deci, pentru obținerea unui venit minim nu mai este neapărat necesar ca persoana beneficiară să nu aibă loc de muncă. Criteriile luate în calcul sunt cele ale obținerii unor venituri mici sau unui nivel redus de avuție.

Guvernul spaniol speră ca prin această măsură să protejeze împotriva sărăciei 850.000 de gospodării, adică 2,3 milioane de persoane, ceea ce va însemna cheltuieli de aproximativ trei miliarde euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *