Comisia Europeană a adoptat miercuri un nou plan pe 10 ani, care cuprinde o propunere de recomandare a Consiliului, pentru a veni în sprijinul romilor din UE.
Planul se concentrează asupra a șapte domenii principale de interes: egalitatea; incluziunea; participarea; educația; ocuparea forței de muncă; sănătatea și locuințele.
Pentru fiecare domeniu, Comisia a prezentat noi obiective și a făcut noi recomandări statelor membre cu privire la modul de realizare a acestora. Aceste obiective și recomandări vor servi drept instrumente importante de monitorizare a progreselor și de asigurare a faptului că UE continuă să înregistreze progrese în ceea ce privește furnizarea sprijinului vital de care atât de mulți dintre romii care trăiesc în spațiul comunitar au încă nevoie.
Comisia a propus obiective minime pentru 2030, pe baza progreselor înregistrate în cadrul anterior, precum:
– reducerea la jumătate a numărului de romi care sunt victime ale discriminării;
– dublarea numărului de romi care depun o plângere atunci când sunt discriminați;
– reducerea cel puțin la jumătate a diferenței de venituri între romi și restul populației;
– reducerea cel puțin la jumătate a decalajului în ceea ce privește participarea copiilor la educația preșcolară;
– reducerea numărului de copii romi care frecventează școli primare segregate în cel puțin jumătate din statele membre cu o populație romă importantă;
– reducerea cu cel puțin jumătate a diferențelor de ocupare a forței de muncă și a diferențelor de gen în ocuparea forței de muncă;
– reducerea cel puțin la jumătate a decalajului în ceea ce privește speranța de viață;
– reducerea cu cel puțin o treime a decalajului în ceea ce privește condițiile precare de locuit;asigurarea faptului că cel puțin 95 % din romi au acces la apă de la robinet.