Shadow

Dincolo de percepție

Romii în criza COVID-19: un țap ispășitor care arată limitele reprezentărilor presei.

O lucrare de cercetare arată că reprezentările media de tipul “bomba ecologică” de la Țăndărei au intensificat curentele anti-rasiste, pe motivul de țap ispășitor. Lucrarea “The Roma in Țăndărei: A few thoughts on prejudices and groupism in media representations of the Romanian Roma during the COVID-19 pandemic”, semnată de Zsuzsa Plainer, cercetător la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale, identifică motive pentru intensificarea „anti-țiganilor” și a țapului ispășitor al romilor din România în timpul pandemiei COVID. Lucrarea a apărut în limba engleză în publicația Revizuire Socială 13, numărul 1 (2020).

Motivele sunt atât economice, cât și sociale. Nevoia de liberă circulație (esențială pentru subzistența economică a multor comunități izolate de romi), precum și accesul slab la serviciile de bază sunt doar două motive, care conduc la circulația prejudecăților, care îi descriu pe romi drept „lipsiți de disciplină și de un sentiment de autocontrol”.

Concentrându-se pe cazul Țăndărei, acest studiu intenționează să demonstreze că reprezentările mass-media sunt responsabile pentru discursurile care caută țapul ispășitor.

Articolele care utilizează formulări care descriu, de exemplu, „bomba ecologică” de la Țăndărei, nu reușesc să descrie diferențe interne în grupurile locale de romi. Astfel de reprezentări (împreună cu procesul de ispășire) pot ilustra bine teoria lui Brubaker despre grupism, consideră autoarea studiului: în acest tip de discurs despre romi sunt amestecate în același grup persoane de categorii sociale diferite și cu apartenențe etno-sociale diferite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *