Shadow

Bilal – Prinţul “Țigan” al arabilor

În Liban, în anul 1983, s-a născut cântăreţul rom Bin Bella Al-Hunteer, zis Bilal. Numele lui este cunoscut mai puţin la noi, dar în lumea arabă este un apreciat artist. De altfel, Bilal este chiar numit Prinţul “Țigan” al arabilor. El cântă muzică orientală, cu influenţe rome, iar pasiunea sa pentru acest gen muzical este datorată cu precădere faptului că artistul provine dintr-o familie de romi nomazi. Acesta este şi motivul pentru care Bilal cântă nu atât în arabă, cât mai ales în domari, limba părinţilor şi a neamului său.

Înainte de a deveni muzician cunoscut, Prinţul rom al arabilor de astăzi lustruia pe stradă pantofii celor bogaţi. Acesta a fost, în fond, marele său noroc: într-o zi, în timp ce făcea pantofii unui client, undeva pe o stradă din Beirut, micul Bilal de atunci a început… să cânte. Se întâmpla în 1997, pe când avea doar 14 ani. Michael Elefteriades, omul politic şi producătorul muzical greco-libanez l-a auzit atunci cântând şi a înţeles pe loc că puştiul va avea mare succes nu în lustruitul pantofilor, ci… în muzică.

Şi încă ceva: Bilal este singurul artist care cântă în dialectul domari, despre care spune că este foarte asemănător cu romani, limba vorbită de romii din România, Bulgaria şi fosta Iugoslavie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *