Shadow

Proteste după ce „Sexul vs Barza” a fost dată afară din CES. Cum refuză statul ajutorul ONG-urilor

Activiștii protestează după decizia premierului interimar Nicolae Ciucă de a nu o valida pe Adriana Radu, reprezentanta Asociației “Sexul versus Barza”, în Consiliul Economic și Social (CES).

În locul ei a fost numit un membru care nici măcar nu a trecut prin procesul de selectare și validare convenit de guvern și ONG-uri.

Adriana Radu este singura candidată câștigătoare care nu a fost desemnată în Plenul CES, ceea ce indică respingerea de către Guvern a prezenței unei voci de sprijinire a drepturilor femeilor și egalității de gen, în contextul în care România înregistrează printre cele mai mari rate de graviditate în rândul minorelor, de violență domestică împotriva femeilor, o atitudine laxă a sistemului de justiție față de abuzurile fizice, psihice și sexuale împotriva acestora și multiple alte atacuri împotriva drepturilor femeilor și a minorităților sexuale”, transmit printr-o scrisoare deschisă 13 ONG-uri care i-au susținut pe activiștii desemnați să facă parte din CES.

În locul Adrianei Radu a fost numit reprezentantul Asociației pentru Securitate la Incendii, despre care ONG-urile susțin că nu ar îndeplini criteriile minime stabilite în colaborare cu Guvernul pentru candidați. Ultimul bilanț contabil ar fi fost depus în 2016 și nu sunt publice nici acum informații despre proiectele derulate de Asociația pentru Securitate la Incendii, mai reclamă societatea civilă.

Cazul mi-a amintit de un interviu pe care am încercat să-l fac în urmă cu doi-trei ani cu reprezentanta unei asociații care se lupta de ani de zile pentru deblocarea procedurilor de adopție și pentru bunăstarea copiilor.

Nu am ce să vă spun. Sunt obosită și nu mai pot. Vă rog să mă credeți că nu mai pot și vreau să mă ascund, să dispar”, mi-a spus atunci la telefon, epuizată, interlocutoarea.

Așadar, de multe ori ONG-urile din România muncesc ani sau zeci de ani pentru o cauză și cel care ar trebui să le fie partener, Statul, nu face altceva decât să le închidă uși cu miile de chei pe care le are la dispoziție.

Victoriile sunt infime, de etapă. Dar pentru noi orice victorie contează”, spun, pentru Europa Liberă, ONG-iștii pe care i-am întrebat cum au interacționat cu autoritățile și ce urmări au lăsat deciziile statului asupra psihicului lor.

Carmen Uscatu (Dăruiește Viață)

„Construim Spitalul de Oncologie și Radioterapie Pediatrică și pentru că Ministerul Sănătății avea un program cu Banca Mondială de dotare cu aparate de radioterapie a spitalelor de stat unde există buncăre, am aplicat și noi. Am cerut pentru cele două buncăre pe care le construim și pentru primul centru pentru copii din România două aparate. Am tot întrebat și n-am primit niciun răspuns.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *