Shadow

Ciprian Necula: “Nationalismul nostru este xenofob. Cultura, profund rasista. Multi oameni nu isi dau seama ca sunt rasisti”

Activistul Ciprian Necula vorbeste, in cadrul unui interviu acordat Ziare.com, despre rasismul ignorant din Romania, cultura nationalista predata in scoala si lipsa de interes a politicienilor pentru schimbare.

Ciprian Necula este activist rom, coordonatorul platformei Aresel, care are ca obiectiv combaterea rasismului si inegalitatilor sociale, politice si economice dintre romi si restul populatiei. Necula a mai coordonat asociatia Romano ButiQ, are un doctorat in sociologie, este expert in minoritati nationale si profesor asociat la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA).

Ziare.com: Multi oameni nu mai inteleg azi ce este rasist si ce nu. S-a modificat conceptul de rasism de-a lungul timpului? Ce este rasismul in prezent?

Ciprian Necula: Exista o diversitate in Romania, nu toti oamenii reactioneaza la fel atunci cand vorbim despre rasism, si cred ca de acceea, multi oameni nu reactioneaza ok. Cei mai vizibili sunt cei care nu reactioneaza ok, pentru ca ies din norma. Nu s-a schimbat nimic, normele sunt aceleasi in ceea ce priveste definitia rasismului, problema este ca cu cat evolueaza societatea noastra, cu atat raman in urma cei care, cultural, considera absolut ok orice rasism, pentru ca, din pacate, nu avem o perspectiva a diversitatii in Romania, ci avem o perspectiva monoculturala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *