Întâia mare adunare țigănescă din România Mare

Ţiganii din Ardeal au organizat manifestări la care îşi arătau adeziunea la unire şi la care îşi cereau drepturile.

Pe 16 ianuarie 1919 a avut loc la Rupea adunarea ţiganilor din judeţul Târnava mare. “Comitetul Aranjator, Ţiganii din Homorod” a publicat anunţuri în presă prin care îşi chema “fraţii” la “marea adunare ţigănească ce se va ţine Joi în 16 ianuarie st.n. în sala Schlosser din Cohalm la ceasurile 9 înainte de amiazi”.

“Vă rugăm fraţilor, de a lua parte în număr cât se poate de mare la prima noastră adunare ţigănească de care adunare atârnă soarta tristei noastre vieţi.

Fraţilor! Nu băgaţi în seamă nici o osteneală. Toţi ţiganii din împrejurimile noastre să fie la această adunare, tineri şi bătrâni. Scopul adunărei noastre este de a spune lumii tot ceea ce am suferit de sute de ani noi ţiganii”.

Organizatorii îşi propuneau “a ruga pe onoratul Comitet Naţional Român a ne lua şi pe noi ţiganii sub scutul domniei lor”.

La Rupea s-au strâns 7-800 de ţigani care au cerut “drepturi egale, colonizarea cortorarilor, îngrijirea invalizilor şi văduvelor, pământ, să fie reprezentaţi în reprezentanţa comunală”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.