Orchestra este alcătuită dintr-un grup de 20 de copii, cu vârste cuprinse între 5 si 17 ani, provenind din familii de romi, crescuţi in fosta tabară de nomazi de la Triboniano, la periferia oraşului Milano, relatează La Stampa.
După un an de studiu la conservatorul milanez, copiii romi care au demonstrat un talent ieşit din comun în ceea ce priveşte interpretarea la un anumit instrument, precum vioara, acordeon, violoncel sau instrumente de suflat, au reuşit să-şi impresioneze profesorii prin usurinţa cu care abordează variaţiuni din Vivaldi şi alţi autori celebri de muzica clasică.
Majoritatea nu au studiat niciodată pe o partitură, nici măcar nu ştiu cum se desenează cheia sol şi consideră lecţiile de solfegiu drept pierdere de vreme, fără măcar să încerce a-şi ascunde plictiseala în faţa profesorilor.
„Sunt deosebit de agitaţi”, relatează directorul Conservatorului, Alessandro Cerino, subliniind că este extrem de dificil să caştige atenţia acestor muzicieni formaţi în stradă, fară teorie muzicală, fără noţiuni elementare de istorie clasică.
„Primele probe s-au desfăşurat într-o atmosferă vecină cu haosul – unii se agăţau de automatele de dulciuri şi cafea, alţii se înghionteau şi fiecare voia să cânte la infinit hore, sârbe, dansuri ţigăneşti şi improvizaţii după cum îi tăia capul”, explică violonistul Pietro Boscacci.
Staff-ul care s-a ocupat de proiectul încurajării talentelor muzicale provenite din familiile de romi, este însă foarte sever şi are la conducere un nume care impune respect: Clive Cueto.
După mai multe ore de repetiţii, copiii au dovedit însă un real talent şi nu este exclus ca din rândul lor să apară muzicienii de mare valoare care vor străluci pe marile scene ale lumii.