Shadow

Alina Şerban: “E dureros să fii mereu redus la o etichetă lipită de frunte”

Pentru rolul interpretat în pelicula “Gipsy Queen”, actriţa de etnie romă Alina Şerban a fost distinsă cu Premiul German pentru Actorie (Deutscher Filmpreis).

“Nu m-am născut într-un mediu privilegiat. Sunt unul dintre oamenii care au plecat complet de la zero. Asta îmi dă putere şi mă motivează”, spune actriţa româncă.

În calitate de actriţă, autoare şi regizoare, Alina Şerban a avut multe de înfruntat de-a lungul vieţii, dat fiind că provine dintr-o familie de romi. A străbătut deja un drum lung şi îşi trăieşte viaţa, sub toate aspectele, după principii clare: “Mă angajez pentru ceva doar atunci când simt că merită – nu doar pentru mine, ci pentru întreaga lume, pentru oameni. Înainte să încep ceva, îmi pun următoarea întrebare: ‘Dăunez cuiva prin aceasta? Cine profită? Şi de ce povestesc povestea asta?’.”

“Nu sunt doar o marcă”

Alina s-a ghidat după aceste principii deja de la vârsta de 20 de ani. Dar n-a fost uşor, pentru că însemna să pui mereu sub semnul întrebării modele de gândire şi reguli de marketing.

“Eu nu sunt doar o marcă. Eu întruchipez multe poveşti, pe care le tot descopăr. Ne aflăm pe un drum continuu în care evoluăm şi ne schimbăm. E dureros să fii mereu redus la o etichetă lipită pe frunte.”

Alina îşi urmăreşte cu stricteţe principiile. De multe ori trebuie să respingă oferte sau ea este respinsă pentru că îşi apără modul de abordare, plin de respect şi responsabilitate, a unui proiect de film. Nu a renunţat la această viziune şi şi-a câştigat respectul celor din jur.

“Povestesc poveşti pe care le-am trăit pe propria-mi piele. Nu am folosit poveştile altora. Nu îi voi vinde niciodată pe ai mei. N-am încercat niciodată să ne prezint ca pe ceva exotic. Vorbesc cu omenie despre singularitatea noastră – fără a accentua numeroasele stereotipuri despre noi.”

În anul 2020, Alina a devenit cunoscută unui public larg ca interpretă principală a peliculei “Gipsy Queen”, care s-a bucurat de un succes neaşteptat. E povestea unei mame singure din România, care încearcă să-şi croiască un drum în Germania boxând.

Când fotografiile i-au fost publicate pe primele pagini ale multor reviste, folosindu-se povestea vieţii ei ca exemplu încurajator pentru alte femei din lumea filmului, Alina a dezvăluit o altă realitate:

“Nu pot spune că sunt o câştigătoare în branşă. Ca actriţă voi primi mereu roluri care să corespundă clişeelor, ca autoare mă lupt în permanenţă pentru finanţare şi distribuţie şi cu numeroase plafoane de sticlă din sistem.”

“Nu am vrut să mă supun cenzurii”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *