Shadow

Urmașii victimelor Holocaustului vor putea obține mai ușor cetățenia germană

Parlamentul german a aprobat vineri o lege care facilitează obţinerea cetăţeniei germane de către urmaşii victimelor nazismului care au fost nevoite să fugă din ţară din cauza persecuţiilor regimului lui Adolf Hitler.

În paralel cu această măsură “simbolică”, legea privind cetăţenia a fost de asemenea modificată pentru a interzice accesul la cetăţenie oricărei persoane care este găsită vinovată de un act antisemit sau rasist, informează Agerpres citând AFP.

Deşi Germania le permite de mult timp descendenţilor evreilor persecutaţi să ceară cetăţenia germană, unele lacune juridice i-au împiedicat pe numeroşi candidaţi să obţină acest statut înainte de o schimbare a regulilor care este acum înscrisă în lege.

Unora li s-a refuzat cetăţenia germană deoarece strămoşii lor au fugit din Germania şi au luat o altă cetăţenie înainte ca aceea iniţială să le fie revocată oficial, în timp ce alte cereri au fost respinse deoarece persoanele respective s-au născut dintr-o mamă germană şi un tată non-german înainte de 1 aprilie 1953.

Procedura este acum simplificată. Contrar procedurilor obişnuite, solicitanţii nu vor mai trebui să dovedească faptul că dispun de suficiente mijloace financiare pentru a se întreţine.
Formal, solicitanţii trebuie să facă dovada că strămoşii lor au fost persecutaţi în Germania între 1933 şi 1945 sau că au făcut parte dintr-un grup persecutat, în special evrei şi romi, ori dintre disidenţii politici şi bolnavii psihic.

Consiliul Central al Evreilor din Germania, care face de mult timp campanie pentru acest drept, a spus că măsura relaxării drepturilor cetăţeneşti era extrem de aşteptată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *