Țiganii reprezintă una dintre cele mai numeroase etnii care se regăsesc pe teritoriul României. Totuși, deși conviețuiesc de ani buni alături de români, nu se cunoaște cu exactitate de unde provin țiganii. Se pare că datele recente arată că domnitorul Ștefan cel Mare ar fi avut o oarecare influență asupra populației de țigani de pe teritoriul României.
Care este originea țiganilor și cum au ajuns în Balcani
Mai multe ipoteze au încercat de-a lungul timpului să alunge misterul din jurul originilor acestui popor. Astfel, unele documente medievale, precum și diferite studii lingvistive vorbesc despre modul în care țiganii au devenit cea mai numeroasă minoritate etnică din România.
Începuturile acestui popor au fost notate în urmă cu 200 de ani, când mai mulți lingviști au pornit de la ipoteza că țiganii au venit din India. Mai exact, aceștia locuiau în provincia Punjab și au devenit nomazi forțați de unele împrejurări precum schimbări climatice sau război. Specialiștii sunt de părere că țiganii au părăsit India prin zona nordică și au pornit spre Armenia, ajungând apoi în Imperiul Bizantin.
Ajunși în Imperiul Bizantin, țiganii au fost numiți egipteni sau athinganos, ceea ce înseamnă “de neatins”. Se pare că denumirea provine de la convingerile cultural-religioase ale țiganilor, care refuzau să fie atinși de străini. Ei sunt amintiți de către patriarhul Gregorios II Kyprios, care menționează că în secolul al XIII-lea athinganos plăteau unele taxe. Deși nu se cunoaște modul în care țiganii au ajuns în Balcani, în secolul XIV-lea aceștia erau deja prezenți în Bulgaria și Serbia.
Având în vedere documentele existente din 1348 și 1378, emise de către țarul sârb Ștefan Dușan și de către țarul bulgar Șișman, țiganii ar fi fost robi ai mănăstirilor. Se naște astfel o ipoteză conform căreia romii au fost aduși împreună cu armatele otomane care invadau Balcanii, din teritoriile cucerite de turci în Asia Mică. Astfel, rezultă că țiganii nu au venit singuri în această zonă a Europei, ci au fost aduși ca robi din Imperiul Bizantin.