Viaţa în cartierul palatelor cu turnuleţe. De ce căruţele au rămas vitale printre vilele şi bolizii de lux

Turiştii străini se opresc adesea la intrarea în municipiul Hunedoara pentru a fotografia palatele cu turnuleţe ale familiilor de romi, însă dincolo de clădirile uriaşe din „cartierul de lux”, după cum îi spun localnicii, se ascund o mulţime de probleme cauzate de sărăcie
Primele „palate cu turnuleţe” au fost ridicate la marginea Hunedoarei în anii ´90, când mai multe familii de romi au început să prospere de pe urma combinatului siderurgic al Hunedoarei, aflat atunci într-un declin abrupt şi jefuit sistematic de hoţii de fier vechi.
Romii au profitat din plin de pe urma afacerilor cu materiale provenite de pe platforma industrială, iar o parte din bani i-au investit în clădirile cu două – trei etaje, viu colorate, faimoase pentru acoperişurile lor din tablă care seamănă cu cele ale pagodelor din Asia. Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană şi afacerile unora dintre localnici s-au diversificat, iar banii obţinuţi în Occident au fost folosiţi pentru ridicarea altor „palate”, mai mari şi mai fastuoase. Unele familii nu au renunţat însă la vechile bordeie cu ziduri şi garduri dărăpănate, rămase în umbra noilor construcţii. În prezent, peste 50 de astfel de „palate” se înghesuie pe Strada Rotarilor şi pe cele câteva străduţe adiacente acesteia de pe valea Hăşdatului, iar altele sunt în şantier.

Leave a Reply

Your email address will not be published.