“.
Da, avea dreptate un amic, noi românii trăim în ţara lui „Mă trage curentul!“ Nicăieri în lume, nicăieri pe acest glob pământesc nu există fenomenul „Mă trage curentul!“ Doar la noi. E dovedit, documentat şi adevărat!
Să fim înţeleşi: nimeni nu contestă faptul că atunci când deschizi geamul de la tren, de la maşină sau de la orice vehicul cu geam acel curent nu-ţi poate provoca disconfort, conjunctivită sau mai ştiu eu ce, mai ales dacă e perioadă răcoroasă spre friguroasă. Nimeni nu contestă faptul că două geamuri deschise nu se pot trânti şi sparge, provocând pagube. Dar de aici până la a spune că ai făcut carie dentară şi că te dor urechile şi s-a umflat măseaua pentru că „te-a tras curentul“ e o prostie soră cu starea de repaus total a minţii.
Medicii consultaţi în această problemă neagă elegant boala de „M-a tras curentul“. Pentru medici această expresie pur şi simplu nu există. „M-a tras curentul!“se tratează singuri: îşi bagă o ţigară aprinsă în urechea dureroasă (filtrul) sau un căţel de usturoi. Sau apă călduţă. Rezultatul? Li se ia durerea pe loc. „M-a tras curentul!“ mai are o anexă, la fel de hilaro-dureroasă: „Aerul condiţionat dăunează grav sănătăţii“ în România. Am văzut cazuri în care pe o caniculă infernală în birou, aparatele de aer condiţionat erau oprite întrucât „Mă trage curentul“. Muream de cald cu aerul condiţionat lângă noi.
Sigur, aerul condiţionat te poate îmbolnăvi dacă îl foloseşti prost. Dacă afară e 35 de grade Celsius iar aerul condiţionat este reglat la 15-17 grade e normal că dăunează această diferenţă de căldură. Dar de aici până la a refuza vehement şi insistent aerul condiţionat pe motiv că „te trage curentul“ e o mare şi impardonabilă prostie colectivă.