Romii din Europa nu pot respira

Luna trecută, a apărut un videoclip șocant cu un ofițer de poliție îngenuncheat pe gâtul unui bărbat de 46 de ani. Pledează și se zvârcolește timp de șase minute lungi înainte de a se sufoca până la moarte. În ciuda remarcabilă coincidență a circumstanței, victima nu era George Floyd. Era Stanislav Tomas Ultima romă victimă a brutalității poliției în Europa – De data aceasta de poliția cehă. Reacțiile oficiale au variat de la șoc și liniște. Autoritățile cehe imediat Apără polițiaAcțiunile sale, tweeting „No Czech George Floyd” și susținerea acțiunilor lor au fost proporționale cu criminalitatea sa aparentă. in acelasi timp, proteste de solidaritate populară M-am ridicat în toată Europa pentru a cere dreptate.

Crima lui Stanislav Tomas nu se află în afară. Este o tragedie care se încadrează într-o tendință generală de discriminare structurală socială și economică și violență provocată de populațiile lovite de crize fasciste. Asta este acum Reciproc pe întregul continent. Cazul lui Stanislav este tragic tipic: un bărbat rom ucis dintr-o comunitate care se luptă cu discriminarea în ceea ce privește accesul la educație, angajare, salubrizare, infrastructură și locuințe – practic izolat. Se presupune că Stanislav a fost fără adăpost în momentul morții sale.

De la italianul Matteo Salvini solicită „Curatare in masa, strada cu strada, curte cu curte„Pentru pogromurile anti-romi care au avut loc deja în Franța, Macedonia de Nord, România, Ungaria, Slovacia și Bulgaria, un internațional contemporan de extremă dreaptă duce un război popular împotriva romilor de pe tot continentul de la prăbușirea comunismului. Acest lucru este strâns legat de situația economică globală gravă a populației de etnie romă. Odată cu retragerea rețelelor de protecție socială socială. În țările cu un sistem de asistență socială șovinist, comunitățile de romi sunt considerate o populație excedentară neproductivă. în alt loc În cercurile academice interdisciplinare, am asistat la o schimbare politică dinamică de la dominanța „trăirii” în cadrul economiei politice globale pre-neoliberal, la „lăsarea morții surplusului de muncă” în capitalismul contemporan. Exemplul empiric al cazului populației rome europene atestă această transformare.

În mod devastator, încă nu am asistat la nicio mișcare politică colectivă coordonată la scară largă în rândul populației rome din Europa ca răspuns la această tendință. Dar poporul rom, întins pe întregul continent, avea nevoie de o mișcare politică colectivă cu scopul de a-și mobiliza și organiza colegii romi pentru a-și apăra comunitățile. Aceasta trebuie să se bazeze pe cereri de eliberare colectivă de amenințările comune ale violenței mafiotului, brutalității poliției și sărăciei în masă.

Au existat multe cazuri de organizare în rândul activiștilor romi de-a lungul istoriei, chiar și în România Cele mai întunecate și mai fără speranță locuri. Cu toate acestea, o mișcare în special și-a demonstrat capacitatea de a mobiliza masele de romi spre acțiune colectivă. Această mișcare puțin probabilă, unică și subapreciată a fost numită Congresul Mondial al Romilor (CMR).

Leave a Reply

Your email address will not be published.