Shadow

Acuzații de cenzură în Biserica Ortodoxă Română după ce conducerea BOR a interzis un proiect de cercetare privind robia romilor.

.

Este vorba de o decizie din iulie a Sfântului Sinod, care i-a nemulțumit pe mai mulți teologi români ortodocși.

Sfântul Sinod le-a interzis teologilor ortodocși români să participe la un proiect care are ca temă rolul bisericii în robia romilor, potrivit unui document pus în spațiul public de sociologul Gelu Duminică. Motivația menționată în document e că proiectul respectiv ar avea un caracter vădit tendențios în raport cu Biserica Ortodoxă Română. Aceasta caracterizează drept „o problemă sensibilă” rolul bisericii în excluziunea romilor.

Gelu Duminică, pentru Europa FM:

”Este o ingerință majoră a instituției numită Biserică în cercetarea academică. Ni se spune că cercetarea, analiza, opiniile, în legătură cu orice are legătură cu Biserica Ortodoxă ar trebuie să fie făcute de: 1, de ortodocși, 2 – de cetățeni români, 3 – doar cu binecuvântare, respectiv aprobare. Lucrul ăsta nu are nici o legătură cu ceea ce înseamnă cercetarea, ceea ce înseamnă dreptul la opinie, cu ceea ce înseamnă liberatea de gândire. […] Cercetarea, chiar și în zonă religioasă poate fi făcută de oricine, în orice context și în orice mediu. Faptul că domniile lor vin și spun „stați puțin, universitățile, centrele de cercetare ecumenice și așa mai departe trebuie să facă doar cu aprobarea noastră, pe teme pe care noi suntem de acord și cu binecuvântarea noastră”, din punctul meu de vedere este un act de cenzură evident.”

Publicația G4media scrie că decizia Sfântului Sinod din iulie a produs nemulțumire în rândul teologilor români ortodocși implicați în proiecte de cercetare sau colaborare cu omologi străini sau din alte confesiuni.

Contactat de Europa FM pentru o reacție, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a calificat postarea lui Gelu Duminică drept agramată, iar situația propriu-zisă absurdă. Spune că nu poate fi vorba de cenzură, pentru că binecuvântarea ierarhului e ceva normal în Biserica Ortodoxă.

El precizează că BOR nu se opune cercetării unei probleme de natură istorică din care a făcut ea însăși parte, ci, dimpotrivă, o sprijină, dar nu într-un cadru minat de suspiciunea lipsei de obiectivitate. De aceea a propus o cercetare în contextul mai multor culte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *