Shadow

Tânăra de etnie romă care predă la o universitate de prestigiu din Spania

Izabela Tiberiade provine dintr-o familie tradițională de romi din Craiova. Tânara a spart puțin tiparele și a făcut tot ceea ce i-a stat în putință să-și depășească condiția socială. A avut și un sprijin în tot parcursul său educational, și anume, pe tatăl său, Romeo Tiberiade, care în urmă cu câțiva ani a absolvit Facultatea de Drept din Craiova. Izabela nu este doar frumoasă, este și extrem de inteligentă. Dar mai ales, ambțioasă, pentru că într-o lume în care indiferent ceea ce am zice, există discriminare, Izabela s-a impus și ne-a arătat nouă, tuturor, că se poate. Doar trebuie să-ți pui un target și prin multă muncă și perseverență îl atingi.

Face parte din tinerii plecați devreme de acasă, dar care nu ne-a făcut de râs, ci din contra, România are cu cine să se mândrească. Norocul tinerei românce de etnie romă este legat și de deschiderea către carte pe care părinții i-au oferit-o. Izabela a fost încurajată de părinții ei să învețe și a absolvitunul din cele mai bune colegii din Craiova, recunoscut international, Colegiul Național Carol I.

În timpul liceului, tânăra s-a implicat în foarte multe activității și competiții școlare. A fost olimpică națională și internațională. Deschiderea ei către europenism, către multiculturalitate și multilingvism a făcut-o să studieze și limba engleză. Certificatele Cambrigde obținute cu puntaje mari indică faptul că Izabela se descurcă de minune și în limba lui Shakespeare. Deși„ bacalaureatul american” este cu totul diferit de cel de la noi, cu probe suplimentare, un sistem diferit de examinare și notare, Izabela nu s-a dat în lături și l-a susținut și pe acesta pentru că este un tânăr complet, deschis la nou și inovație.

După liceu, Izabela a urmat cursurile Facultății de Drept ale Universității din Malmo, Suedia, unde rigoarea și disciplina sunt la ele acasă, unde cartea este pe primul loc și unde dacă nu ești serios, sistemul te trimite de unde ai venit. Izabela nu și-a făcut de râs nici țara și nici părinții. A absolvit-o cu brio. Mai mult, s-a alăturat și rețelei ERGO ca student la drepturile omului. Tânăra este pasionată și de literatură, ea însăși fiind autoarea mai multor volume de proză și poezie și laureată a Olimpiadei de Creație Literară.

Și pentru că teoria ca teoria, dar practica ne omoară, Izabela a împletit cursurile cu practica. Astfel, a făcut un stagiu în cadrul Comisiei Europene, unde a văzut pe viu cum se analizează spețele în domeniul dreptului. A fost o experiență interesantă după cum ne mărturisește chiar ea, diferită de ceea ce se studiază la noi.

În prezent, Izabela este asistent universitar la Universitatea din Barcelona, unde își pune în valoare toate cunoștiințele dobândite cu muncă și efort la Universitatea din Suedia. “Este greu, dar este frumos”, ne spune tânăra.

Și pentru că ne mândrim și noi cu Izabela o spunem deschis : este pentru prima dată când o tânără de etnie romă din Craiova devine asistent universitar la o universitate de prestigiu din Europa, Spania, Catalonia. Succes, Izabela !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *