Shadow

Sondaj: Percepţia românilor faţă de romi s-a mai îmbunătăţit

doua-treimi-romani-cred-exista-o-problema-romii-insa-perceptia-negativa-fata-acestia-inregistreaza-o.jpg

Două treimi dintre români cred că există o problemă cu romii, însă percepţia negativă faţă de ei este în scădere. Foto: Reuters
Potrivit unui sondaj CCSB, numărul celor toleranţi faţă de etnia romă s-a dublat faţă de anii anteriori. Studiul mai arată că două treimi dintre români cred că există o problemă cu romii, însă percepţia negativă faţă de aceştia înregistrează o scădere.

Liliana Simionescu a participat la dezbaterea pe tema stereotipurilor privind romii şi viziunea mass-media faţă de această etnie organizată de Asociaţia Pro Democraţia şi Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei.

Potrivit datelor CCSB, imaginea românilor despre romi dobândeşte un contur pozitiv: încrederea pe care o au românii în romi a înregistrat o creştere cu cinci procente faţă de anii anteriori, arată studiul. Directorul executiv al Companiei de Cercetare Sociologică şi Branding, Mirel Paladă, spune că percepţia tot mai pozitivă asupra romilor vine pe fondul interacţiunii mai mari între majoritatea etnică românească şi minoritatea romă: “Printr-o convieţuire, prin efectul erodant în sensul pozitiv al timpului, faptul că au avut din ce în ce mai mult de a face cu persoane de etnie romă, faptul că au fost expuşi la mesaje tolerante din partea mass-media. Au început încetul cu încetul să se schimbe valorile şi modelele de practică propuse. În unele cazuri, cum ar fi toleranţa referitoare la contacte matrimoniale sau de vecinătate teritorială, unde componenta pozitivă de toleranţă practic s-a dublat.”

Studiul Stereotipurile la adresa romilor. Percepţia privind etnia romilor. Rolul presei mai arată că 37% dintre români consideră că presa nu este obiectivă atunci când prezintă subiecte legate de romi. Pe de altă parte, Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei a prezentat şi ea o cercetare legată de modul în care abordează presa subiectele privind romii şi reacţia publicului la diferite articole despre cerşetorie. În acest context, 84% dintre opiniile cititorilor au avut remarci tendenţios – negative la adresa persoanelor implicate în acte de cerşetorie.

Preşedintele Active Watch, Mircea Toma, prezintă această tendinţă: “Ceea ce s-a văzut foarte limpede în cercetarea pe care a făcut-o Active Watch a fost că în comentariile făcute la articolele publicate pe ediţiile electronice discursul este mult mai radicalizat decât a fost în anii trecuţi, adică există un nucleu dur de cititori ai câtorva ziare care, nefiind moderaţi de cineva, pun comentarii care sunt instigări la violenţă, la ură, pe criteriu de etnie, deci comit o ilegalitate flagrantă”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *