Shadow

Cum au văzut doi britanici o parte din România

Doi vloggeri de turism britanici au făcut recent o vizită în Transilvania, mai exact în satul Brăteiu din jud. Sibiu, unde au petrecut o vreme în mijlocul comunității de romi căldărari de acolo, cunoscuți pentru priceperea cu care fac obiecte din cupru.

Britanicii Molly și Matt, care se promovează sub numele de Dabble and Travel, au ajuns la căldărarul Emil, unul dintre cei mai cunoscuți meșteri de acolo, mai ales pentru ibricele, tigăile și cazanele pe care le face.

Cei doi vloggeri au fost impresionați de cultura diferită a romilor căldărari, fiind plăcut surprinși de ospitalitatea lor, de modul în care se bate fierul pe nicovală sau ”solzii” la cazan sau de hainele viu colorate ale femeilor din comunitate.

”Este clar o cultură diferită și o respectăm. Noi venim dintr-o altă lume, dar încercăm să o înțelegem și să o acceptăm și pe cea în care suntem acum”, a fost unul din mesajele transmis de realizatorii filmului.
În Brăteiu, comună aflată la circa 60 km de Sibiu, trăiesc circa 3800 de oameni, dintre care 60 la sută sunt romi căldărari. Cei mai mulți dintre ei sunt implicați în meșteșugul prelucrării cuprului, producând cazane de țuică despre care spun că sunt cele mai bune din România, deoarece sunt executate în totalitate manual, cu sute de lovituri de ciocan, care lasă pe metal aspectul de ”solzi de pește”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *