Marele interpret de muzică lăutărească, muzică populară românească şi de romanţe, Marin Teodorescu, cunoscut sub numele de Zavaidoc (porecla care i-a fost dată în armată de către generalul Traian Moşoiu), s-a născut la 8 martie 1896, la Piteşti.
Primele îndrumări muzicale le-a luat de la tatăl său, lăutar, viorist şi ţambalagiu, Tănase Teodorescu, care i-a cumpărat şi prima chitară. Când avea însă 13 ani, tatăl său a murit, astfel că a început să cânte într-o mică formaţie cu fraţii săi, denumită Fraţii Teodorescu: Vasile, vioară, Zoe, armonică, Zavaidoc, chitară şi voce.
În octombrie 1916, a fost luat în armată şi a participat la Primul Război Mondial, făcând parte din echipele artistice ale armatei, care au susţinut concerte şi spectacole prin spitale. Are astfel ocazia să cânte răniţilor pe linia frontului din Moldova şi să evolueze alături de cântăreaţa Elena Zamora, taraful lui Fănică Luca şi de compozitorul George Enescu, cel care a descoperit talentul şi virtuozitatea sa.
În perioada 1918-1920, s-a stabilit în Bucureşti unde a început să ia lecţii de canto de la profesorul Dimitrie Cutavas, apoi de la tenorul Operei Române, Dumitru Mihăilescu-Toscani şi, ulterior, bucurându-se chiar de îndrumarea baritonului Petre Ştefănescu-Goangă.
A semnat primul contract cu casa de discuri Columbia Records în 1926, înregistrând o serie de şase melodii imprimate pe trei discuri. A rămas fidel acestei case de discuri, reînnoindu-şi anual contractele de colaborare şi înregistrând de-a lungul carierei sale aproape 60 de discuri.
Zavaidoc a participat alături de orchestra lui Grigoraş Dinicu la Expoziţia Internaţională de la Paris, din 1937, însoţind delegaţia românească.
La Paris a făcut senzaţie, în Cartierul Latin, la restaurantul românesc condus de George Botez, fratele renumitului diseur Titi Botez.
A murit la 13 ianuarie 1945, la Bucureşti, iar mormântul său se află în cimitirul Mănăstirii Cernica.
În memoria marelui interpret, începând din anul 2006, timp de trei zile, în fiecare lună noiembrie, Primăria Municipiului Piteşti, prin Centrul Cultural, organizează Festivalul Naţional de Muzică Lăutărească – Zavaidoc.