Shadow

Povestea emoționantă a lui Napoleon Dolar, tânărul de etnie romă aflat la a doua facultate. Vrea să devină profesor de istorie

Napoleon Dolar Muntean este un tânăr din Alba Iulia ieşit din comun. Abandonat la naştere în spital, şi-a petrecut primii cinci ani din viaţă într-un orfelinat. Acum, la vârsta de 23 de ani, este la a doua facultate.

„Am 23 de ani şi, da, citesc, citesc de când am fost în stare, de când am învăţat să o fac şi recunosc astăzi că, dacă n-ar fi fost mama şi fratele meu mai mare, să-i văd mai întâi pe ei citind în casă, poate m-aş fi apropiat mai târziu de carte şi lectură. La Biblioteca Judeţeană «Lucian Blaga» Alba am ajuns cu şcoala, mai exact cu directorul Şcolii Gimnaziale «Ion Agârbiceanu» de atunci.

M-am înscris şi am pendulat între biblioteca judeţeană şi cea şcolară până când am intrat la liceu, la H.C.C., când am trecut la biblioteca colegiului. Cam în acelaşi timp am trecut şi de la secţia de împrumut carte pentru copii la cea de împrumut carte pentru adulţi de la BJA. Acum să nu vă imaginaţi că am stat numai cu capul în cărţi, dar am petrecut mult timp citind, iar odată cu clasa a VIII-a am conştientizat cu adevărat cât de tare mă pot ajuta cărţile, nu doar pentru a avea note bune la şcoală, la examene, ci pentru a înţelege lumea, pentru a mă integra în societate şi pentru a putea naviga uşor prin ea”, a relatat Napoleon celor de la Biblioteca Judeţeană ”Lucian Blaga”, care l-au declarat ”omul lunii septembrie”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *