Elena Sîrbu este jurnalista și femeia care ține la etnia sa, însă în trecut avea un singur vis: să aibă culoarea pielii albă. Președinta platformei femeilor rome „ROMNI”, din Moldova, membră a secretariatului Coaliției „Vocea Romilor” și realizatoarea unicii emisiuni pentru comunitatea romă de la Televiziunea Națională Moldova 1 – toate sunt despre Elena Sîrbu. Astăzi, femeia vorbește cu mândrie despre etnia sa. Recunoaște că de foarte multe ori a fost discriminată și stigmatizată, că toată adolescența și tinerețea și-a petrecut-o rușinată că este romă.
8 Aprilie este ziua în care se sărbătorește cultura romani și se crește gradul de conștientizare a problemelor cu care se confruntă romii. Din păcate etnia romă e supusă marginalizării în continuare, iar Guvernul trece cu vederea problemele acestei etnii. Elena Sîrbu demonstrează că femeile rome au studii și abilități, promovează și vorbește despre etnia romă din Republica Moldova.
„Romii sunt doar cei care cer șanse egale” – Elena Sîrbu.
Elena, cum credeți, care este principala cauză pentru care romii sunt una dintre cele mai dezavantajate minorități etnice din țara noastră?
Vorbind cu romii, cu autoritățile locale, dar și centrale, cercetând diferite probleme și rapoarte, eu îmi dau seama că romii rămân a fi cea mai discriminată etnie din Republica Moldova. Cauzele sunt percepțiile și clișeele despre romi. Dar și romii poartă o vină, pentru că nu sunt deschiși.
Oamenii nu știu cum poate fi un rom, cât de prietenos este, săritor la nevoie și toate astea se întâmplă din necunoaștere și din lipsă de comunicare. Lipsește dialogul interetnic, dar și dialogul la nivel înalt. În Republica Moldova la moment se lucrează la acest capitol. Din 2012 au existat planuri pentru susținerea romilor, dar, din păcate, ele nu s-au implementat. În primul rând nu există dorință pentru ca aceste planuri să fie realizate.
Suntem într-o perioadă foarte grea, cu toții ne luptăm acum cu Covid-19, iar romii nu sunt o excepție. Una din recomandări pentru a ne proteja de Covid este cât mai des să ne spălăm pe mâini. Cum să se spele pe mâini romii din localitățile lor unde nu este acces la apă potabilă? Locuim pe continent European, dar oamenii nu au apă, se duc cu bacurile în roabe și merg 6-7 km în alt sat pentru a lua apă.