Papa Francisc a primit un toiag de la copiii romilor din Blaj: „Semnifică speranţele comunităţii

Mai mulţi copii de etnie romă din Blaj, care frecventează biserica greco-catolică vizitată de Papa Francisc în iunie 2019, au fost primiţi vineri de Suveranul Pontif la Vatican, în cadrul unei audienţe private, potrivit unui comunicat transmis de Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş.

“Vineri, 10 iunie 2022, un grup de copii din Parohia Greco-Catolică Blaj III – Barbu Lăutaru, care a fost vizitată de Papa Francisc în urmă cu trei ani, au fost primiţi de Sfântul Părinte în Vatican, în cadrul unei audienţe private. Copiii au fost însoţiţi de Preasfinţia Sa Cristian Crişan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş, de Părintele Vicar Flavius Florea, de Părintele Paroh Ioan Hoca, de Părintele Viceparoh Ciprian Suciu şi de Domnul Claudiu Nicuşan”, se menţionează în comunicat.

Audienţa a avut loc în Biblioteca privată a Palatului Apostolic din Vatican.

În cadrul întâlnirii, după un cântec intonat de copii, preotul Ioan Hoca i-a exprimat Papei bucuria revederii şi i-a mulţumit pentru grija şi atenţia pe care o manifestă faţă de comunităţile rome.

“A urmat un dialog între Sfântul Părinte şi copii, iar apoi cei prezenţi au recitat în limba italiană Ave Maria (Născătoare de Dumnezeu), după care Suveranul Pontif le-a împărtăşit binecuvântarea sa”, se precizează în comunicat.

La finalul audienţei, copiii i-au dăruit Papei câteva cadouri specifice, respectiv o căldăruşă şi un mătăuz, o cruce din cupru inscripţionată cu data vizitei sale în cartierul Barbu Lăutaru, 2 iunie 2019, un album aniversar care prezintă în imagini această vizită, precum şi un desen realizat de ei.

Copiii i-au mai dăruit Papei şi un toiag arhieresc, confecţionat din cupru şi fier, o sinteză a istoriei şi a tradiţiilor culturale ale romilor. “Crucea este realizată din trei fire de metal, împletite, fire care se întrepătrund spre vârful crucii, contopindu-se într-un singur element. În partea centrală a toiagului a fost simbolizată figura Fericitului Episcop Martir Ioan Suciu, ocrotitorul spiritual al comunităţii, care îi cuprinde în mantia sa pe fiii acestei Parohii. Pe spatele mantiei au fost inscripţionate cuvintele rostite de Sfântul Părinte pe 2 iunie 2019: ‘Chipurile voastre vor da culoare amintirilor mele'”, se precizează în comunicat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.