Shadow

PRESEDINTELE PRPENicolae Păun solicită premierului Nicolae Ciucă un minister care să se ocupe de implementarea Strategiei privind îmbunătățirea situației romilor

Nicolae Păun, președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa (organizație reprezentativă a romilor la nivel național), solicită premierului Nicolae Ciucă înființarea unui minister care să se ocupe de îmbunătățirea situației romilor din România și integrarea acestora. Solicitarea reprezentantului romilor vine după ce Guvernul României nu a bugetat noua Strategie de integrare a romilor. Agenția Națională pentru Romi, instituție din subordinea guvernului, nu are putere de implementare a Strategiei, deoarece este doar o instituție cu caracter consultativ în ceea ce privește politicile pentru romi.
“Integrarea romilor din România reprezintă o problemă foarte serioasă, pe care guvernele din ultimii 32 de ani au tratat-o doar cu vorbe goale. Noua Strategie de incluziune a romilor este, la fel ca și celelalte strategii elaborate până acum, o enumerare de vorbe pompoase, prin care se fac multe promisiuni minorității rome, dar care nu sunt bugetate. Prin urmare, având experiența neplăcută a strategiilor anterioare, în care foștii premieri nu au alocat bani pentru integrarea romilor, se pare că și actualul Executiv tratează incluziunea romilor tot cu vorbe goale. Prin urmare, solicit premierului Nicolae Ciucă înființarea de urgență a unui minister, care să se ocupe concret de îmbunătățirea situației romilor din România sau transformarea Agenției Naționale pentru Romi într-o instituție cu puteri executive pe partea de implementare a Strategiei de îmbunătățire a situației romilor”, a declarat Nicolae Păun, președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa.
Nicolae Păun consideră că maghiarii, spre deosebire de romi, au o reprezentare corespunzătoare raportat la numărul populației.
“În România, sunt două minorități cu populație numeroasă: romii și maghiarii. Spre comparație, maghiarii au în actualul Guvern un vicepremier și trei miniștri. Romii, care sunt cea mai numeroasă minoritate din România, nu au niciun ministru. Consider că suntem îndreptățiți să cerem premierului Ciucă înființarea unei instituții care să se ocupe de implementarea unor măsuri concrete de îmbunățire a situației romilor din România, care să fie și bugetate!”, a adăugat Nicolae Păun.
Liderul romilor din România afirmă că minoritatea romă are extrem de multe probleme, mai ales la nivel administrativ local, și că e nevoie de o abordare concretă pentru rezolvarea acestora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *