Shadow

Sondaj „Elie Wiesel” – 38% dintre români ȋi percep pe romi drept o problemă pentru ţară

Sondajul de opinie comandat de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și realizat în perioada 22 noiembrie – 2 decembrie 2021 arată opinii contradictorii şi prejudecăţi stabile despre evrei şi Holocaustul din România, dar şi că mai mult de o treime dintre români ȋi percep pe romi drept o ameninţare sau o problemă pentru ţară.

Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă a Romȃniei, fiind realizate 1.064 de interviuri, prin metoda CATI, cu o eroare tolerată de 3%, la un nivel de probabilitate de 95%.

Cercetarea sociologică arată că cele mai puternice opinii negative sunt faţă de minoritatea romă. Astfel, 19% dintre respondenţi sunt de părere că romii „nu ar trebui să vină ȋn Romȃnia” sau „să viziteze Romȃnia”, iar 38% ȋi percep pe romi drept o ameninţare sau o problemă pentru ţară.

78% apreciază că evreii au o relaţie bună cu restul populaţiei

Ȋn privinţa evreilor, 37% dintre respondenţi consideră că aceştia „ar fi bine să se ducă să trăiască ȋn ţara lor”, iar 30% din eşantion este de acord că ȋn anumite profesii şi ocupatii numărul evreilor trebuie limitat. De asemenea, 53% dintre intervievaţi sunt de acord că evreii „ȋşi urmăresc doar propriile interese”.

Ȋn acelaşi timp, 65% dintre respondenţi sunt de acord că evreii reprezintă o minoritate importantă pentru Romȃnia şi 78% apreciază că evreii au o relaţie bună cu restul populaţiei. De asemenea, 79% opinează că evreii au multe personalităţi importante ȋn domeniul ştiinţific, artistic, medical.

Procentul celor dezinteresaţi de problema Holocaustului este aproape dublu (40%) faţă de cel al celor interesaţi (24%).

Mai mult de un sfert – 27% – dintre respondenţi asociază Holocaustul cu exterminarea evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi 22% dintre respondenţi aleg opţiunea „NS/NR” atunci când sunt rugaţi să spună la ce se gândesc când aud termenul de Holocaust.

În acelaşi timp, 65% dintre respondenţi apreciază că Holocaustul s-a întâmplat în Germania, 52% în alte ţări şi doar 32% consideră că acesta s-a întâmplat şi în România.

Dintre cei care afirmă că Holocaustul a avut loc şi ȋn Romȃnia (32% din eşantion), 63% au identificat greşit „deportarea evreilor ȋn lagăre controlate de Germania nazistă” drept o acţiune a Holocaustului din Romȃnia şi 51% au indicat drept acţiune principală a Holocaustului din Romȃnia „confiscarea bunurilor mobile şi imobile”.

Din acelaşi sub-eşantion (32% din eşantion), 53% consideră că Germania nazistă este principalul responsabil pentru declanşarea Holocaustului ȋn Romȃnia şi doar 31% consideră că responsabilitatea principală este a Guvernului Antonescu. În rȃndurile celor care cunosc că Holocaustul a avut loc ȋn Romȃnia (32% din eşantion), 51% au indicat, eronat, drept cauză a deportării romilor, ȋn Transnistria de către Guvernul Antonescu, „influenţa Germaniei asupra guvernului Romȃniei”.

Ion Antonescu continuă să fie văzut drept un patriot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *