Romii din Europa: ultimii angajaţi şi primii concediaţi

Populaţia romă din Europa, estimată la circa 8 milioane de persoane şi considerată categoria cea mai vulnerabilă din punct de vedere economic, este grav afectată de criză, puţinele persoane care îşi găsiseră un loc de muncă fiind concediate, relatează „Financial Times” în ediţia online. „Romii sunt ultimii angajaţi şi primii concediaţi”, a declarat Rob Kushen, director al Centrul European pentru Drepturile Romilor din Budapesta. „Există do
Ultima Oră
11:48 – Europa se apropie de un record al incendiilor. Spania, România și Portugalia, cele mai grav afectate din UE
11:37 – Vești bune pentru românii care au credite la bănci. Indicele ROBOR la trei luni a scăzut
11:24 – Anunțul zilei despre Traian Băsescu! Ce a făcut fostul președinte al României
11:12 – Bugetul de stat pentru 2022 se majorează. Nicolae Ciucă spune că rectificarea bugetară este una pozitivă
11:00 – Nicolae Ciucă a dat ordinul chiar acum! Vestea momentului pentru toată România
10:44 – Oana Roman a fost surprinsă. Ce a făcut fiica sa Isabela? A postat totul pe Instagram
10:32 – Viitorul energetic al Europei rămâne incert până când energiile regenerabile se vor impune

Populaţia romă din Europa, estimată la circa 8 milioane de persoane şi considerată categoria cea mai vulnerabilă din punct de vedere economic, este grav afectată de criză, puţinele persoane care îşi găsiseră un loc de muncă fiind concediate, relatează „Financial Times” în ediţia online.

„Romii sunt ultimii angajaţi şi primii concediaţi”, a declarat Rob Kushen, director al Centrul European pentru Drepturile Romilor din Budapesta. „Există dovezi că criza economică i-a afectat pe romi în mod disproporţional, dar rata şomajului a fost întotdeauna ridicată în rândul acestei comunităţi”, a adăugat el.

O fabrică a companiei Whirlpool, în apropierea satului Velka Lomnica, din nordul Slovaciei, locuit în majoritate de romi, a fost nevoită să concedieze mai mulţi muncitori anul acesta pe fondul scăderii cererii pentru produsele sale. „Am sunat la Bratislava pentru un loc de muncă, dar mi-au spus «dacă eşti rom, nici nu te deranja sa vii»”, a declarat un fost angajat al Whirlpool de etnie romă.

În Ungaria, afectată grav de criză în timpul tranziţiei de la comunism la economica de piaţă, romii cad victimă extremismului, fiind consideraţi vinovaţi pentru creşterea ratei infracţionalităţii, în timp ce în România, cu o populaţie romă mult mai bine integrată şi mai puţin afectată de violenţe interetnice, situaţia s-ar putea agrava odată cu întoarcerea masivă a muncitorilor în domeniul construcţiilor din Spania şi Italia.

În Cehia, atmosfera a devenit atât de gravă pentru romi încât mulţi au cerut azil în Canada, ceea ce a determinat autorităţile de la Ottawa sa reintroducă obligativitatea vizelor pentru cetăţenii cehi, mai arată „Financial Times”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.