INTERVIU Niko G, artista romă din Ferentari care a cântat în SUA: „Când te doare stomacul de foame, nu-ți mai arde și de artă“

INTERVIU Niko G, artista romă din Ferentari care a cântat în SUA: „Când te doare stomacul de foame, nu-ți mai arde și de artă“

Născută în Ferentari și crescută într-o „cultură a bătăilor“, Nicoleta Ghiță și-a depășit trecutul cu ajutorul artei. Muzica și teatrul le-a dus în paralel, încă din adolescență, iar acum spune sincer despre ea că este „o tânără romă pasionată de ceea ce face și care dă mereu tot ce are mai bun“.
Un mare pas pentru începutul de carieră a ajutat-o să îl facă artista Mihaela Drăgan, fondatoare a Giuvlipen, primul teatru rom feminin din România. Împreună, au concretizat un album-manifest, „Tehno-Vrăjitoarele“, care a impresionat atât de mult încât l-au dus în turneu prin Europa, iar mai apoi au cântat tocmai în SUA. Cele două pot fi auzite în București, la festivalul Zilele Caleido, în perioada 25-28 august.

La cei 22 de ani, Nicoleta spune cu mândrie că este romă și că singurul ei prieten adevărat a fost un român, Vlad, care o striga Dumitra. Într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“, Niko G, așa cum se prezintă ca artistă, vorbește despre viața grea de la periferia Capitalei, cum se raportează la tradițiile rome, dar și despre momentele în care s-a lovit de discriminare.

„Weekend Adevărul“: Cum a fost copilăria ta în Ferentari? Simți că te-ai descurcat?

Niko G: Nașpa! Cred că toată lumea are părerea asta. Cel puțin la noi în cartier, copiii nu prea sunt copii. Învață de la o vârstă fragedă să se descurce, nu neapărat să muncească. Unii reușesc, alții nu. Față de alți copii, am avut și noroc, dar a ținut și de mine. A fost clubul de educație alternativă la noi în Ferentari, care, vrem, nu vrem, a salvat mulți copii. I-a ținut la niște cursuri, meditații, i-a obligat să-nvețe la școală – aici văd norocul meu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.