Solistul trupei Impex, Andrei Dinescu, prezent la Pata Rât, la festivalul romilor din Cluj: „Favele de dimensiunea asta, n-am mai văzut. E sinistru ce este aici. Mă bucur că sunt două zile de bucurie, cu muzică”

rupa Impex a cântat la Khetane, festivalul comunității de romi din Pata Rât, groapa de gunoi a Clujului, în seara a doua a evenimentului. Andrei Dinescu, solistul trupei, spune că a auzit doar din povești despre această zonă unde trăiesc sute de oameni de etnie romă, cu o lună înainte de festival a venit prima dată aici și a rămas șocat.

„Știu orașul. Ultima oară am fost în Cluj când a murit Rodion, rockerul nebunatic din anii 70. Noi am cântat împreună, l-am ajutat să scoată primul disc după 30 de ani, să susțină primul concert după 30 de ani. Am fost atunci la înmormântare. Am rude în Târgu Mureș. O verișoară a locuit în Cluj. Am fost de multe ori în oraș. Despre Pata Rât știu din povești și articole. Am văzut locul acum o lună când am venit prima data să stabilim detaliile pentru Khetane. E cu atât mai șocant cu cât e în contrast cu cel mai bogat oraș din România care este Clujul și cel mai cochet și cel mai și așa mai departe. Aveam și noi favele de acest fel în București și Craiova, dar ele au fost rezolvate de primării. Este șocant că orașe mai sărace decât Clujul au reușit să ajute oamenii, să le găsească locuințe, iar aici nu s-a reușit. Aici văd că este invers. De dimensiunea asta nu am văzut niciodată. Mai aveam în București bucățele de zece case improvizate, dar nu așa de multe. Am mai cântat în fața unui public majoritar rom și este o probă pentru noi”, a vorbit Andrei Dinescu despre experiența sa la Cluj și la Khetane.
Anul trecut trupa a susținut un concert la Festivalul Electric Castle, la Bonțida. „A fost o situație din asta: ei, ca și alte festivaluri, au fost acuzați că nu cheamă artiști care cântă manele. Un artist pe care l-au chemat ei a pus manele, apoi ei s-au dezis de acesta. Nu știu dacă ne-au chemat pe noi ca să își mai spele din păcate. Am cântat la festival și a ieșit super. Ne-au ascuns la scena de Jazz. Înaintea noastră au cântat niște copii și au fost vreo 15 oameni în public. Când am început noi cu manele s-a umplut, a ieșit foarte bine. Au fost încântați și ne-au asigurat că ne vor chema și anul acesta, însă nu s-a întâmplat.
Despre experiența la Pata Rât, solistul Impex a mai spus că a rămas impresionat de copilașii din comunitate și de energia lor. „Nu vreau să zic vreo prostie, dar m-a impresionat libertatea lor. Normal că le doresc bunăstare, dar li se simte libertatea. Acesta este un clișeu cu romii care apreciază libertatea. Nu vreau să zic că sărăcia e bună, e groaznică, dar într-un fel ciudat, când ei se bucură, se bucură pe bune. Mă bucur că avem două zile de bucurie, în rest e sinistru ce se întâmplă aici, la Pata Rât”, a mai spus Mircea Dinescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.