CULTURAMuzeul Satului: Proiectul ROM(a)NOR Interferences – Casa de romi şi revitalizarea moştenirii culturale a comunităţii O gospodărie specifică minorităţii rome, cu inventar complet, va fi reconstruită în următorii doi ani în Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

O gospodărie specifică minorităţii rome, cu inventar complet, va fi reconstruită în următorii doi ani în Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, iar bunurile culturale mobile vor fi conservate şi restaurate de specialiştii muzeului, graţie implementării proiectului ROM(a)NOR Interferences, lansat luni la sediul instituţiei muzeale.

„În urma acestui proiect, care va fi desfăşurat cu fonduri norvegiene, având ca partener un mare muzeu din Norvegia, Anno Museum, vom aduce în Muzeul Satului o casă de romi, ceea ce va fi o premieră pentru un muzeu în aer liber din România. Muzeul norvegian are ca temă de cercetare şi de subiect al activităţii lor cercetarea comunităţii rome, nu numai din Norvegia, unde e o comunitate mică, ci şi din alte ţări europene. Au cercetări în Africa, de exemplu”, a declarat pentru Agerpres managerul Muzeului Satului, Paulina Popoiu.

Proiectul se adresează minorităţii rome în ansamblul său şi publicului vizitator din România şi Norvegia, precum şi muzeelor organizatoare (Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” şi Anno Museum) şi îşi propune revitalizarea moştenirii culturale rome, urmând a fi cercetat patrimoniul cultural al romilor în vederea identificării unor elemente tipice de arhitectură vernaculară.

„Ne interesează şi obiceiurile şi patrimoniul imaterial, ne interesează să facem o colecţie de patrimoniu rom, pentru că nu avem decât foarte puţine obiecte în Muzeul Satului şi peste doi ani, când proiectul se va finaliza, sperăm să arătăm publicului din Bucureşti, concret, o casă de romi şi un patrimoniu care aparţine acestei etnii. Vom avea cursuri de formare pentru 250 de romi, pe care îi vom lua din toată ţara. Eu sper că la sfârşitul proiectului, deşi nu sunt prevăzuţi bani pentru aceasta, vom face, pe spezele Muzeului Satului, şi un Centru de evaluare a meşteşugurilor”, a arătat Popoiu.

Managerul Muzeului Satului a mai informat că unul dintre reprezentanţii Anno Museum, Mari Osthaug Moystad, conservator, expert în cultura şi istoria romă, va merge cu echipa de cercetare a instituţiei bucureştene, pentru început, în judeţul Călăraşi. „În proiect trebuie să facem cercetare în 35 de sate ale romilor şi începem cu Călăraşi”, a mai spus Paulina Popoiu.

Directorul general al Anno Museum, Jan Hof Jorgensen, care a făcut, în cadrul conferinţei de lansare a proiectului, o amplă prezentare a activităţii instituţiei pe care o reprezintă, amintind că una dintre preocupările principale ale muzeului norvegian o reprezintă cercetarea culturii rome, s-a declarat „impresionat” de ROM(a)NOR Interferences.

„Sunt impresionat de acest proiect. Noi avem proiecte dedicate romilor din 1997, care au ajuns în secolul al IX-lea în nordul Europei. Contăm pe această colaborare cu Muzeul Satului, pentru a înţelege mai multe despre comunitatea romă. Suntem pentru prima oară în România şi am rămas impresionaţi. Noi nu ştiam despre ţara dumneavoastră decât ce am aflat din ştirile despre căderea lui Ceauşescu. Am constatat însă acum că aveţi o ţară europeană, la fel ca şi Norvegia. Şi, mai mult decât, atât am vizitat Castelul Bran şi Castelul Peleş. Impresionant. Noi nu avem decât un singur castel, Castelul Regal din Oslo, care nu poate fi vizitat”, a declarat Jorgensen.

O iniţiativă complexă şi unică, proiectul ROM(a)NOR Interferences reprezintă, potrivit iniţiatorilor, „o incursiune în timp şi spaţiu pentru a promova, valorifica şi revitaliza patrimoniului cultural specific etniei rome prin muzeologie şi incluziune socială, în vederea îmbunătăţirii situaţiei populaţiei de etnie romă”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.