Romeo Franz, eurodeputat: Asfaltul se termină acolo unde începe comunitatea romă

Romeo Franz, eurodeputat de origine roma, acuză într-un interviu acordat EURACTIV lipsa de interes a autorităților române, dar și din alte state, pentru incluziunea romilor.Pandemia a a scos la iveală atitudini brutale ale poliției la adresa romilor.

Romeo Franz: Noul plan nu are un caracter obligatoriu. Din nou, avem de-a face cu o politică “soft”, în condițiile în care statele membre sunt libere să implementeze sau nu măsuri efective privind incluziunea romilor. Deși este o versiune mai comprehensivă și mai consolidată în comparație cu cea din perioada 2011-2020, mă tem că vom pierde încă 10 ani în care nu se va face mai nimic pentru poporul meu. Sper că mă înșel.

Comisia Europeană lansează un nou plan pe 10 ani pentru a veni în sprijinul romilor din UE
EURACTIV: România are legi destul de bune privind minoritățile și lupta anti-discriminare. Cu toate acestea, potrivit sondajelor naționale și internaționale, discriminarea și rasismul la adresa romilor și a altor minorități e un fenomen răspândit. Ce ar trebui făcut altfel în noua strategie națională cerută de Comisia Europeană?

Romeo Franz: În primul rând, antigipsismul trebuie recunoscut în mod oficial ca o formă specifică de rasism împotriva romilor. În al doilea rând, trebuie implementare măsurile preventive și corective din legislația națională privind combaterea antigipsismului.

EURACTIV: În România, în mass-media și social media, romii au fost deseori țapi ispășitori în perioada pandemiei, au apărut imagini video cu brutalități ale poliției împotriva unor cetățeni români de etnie romă. Aveți informații despre aceste abuzuri din România și din alte țări europene? Intenționați să ridicați această chestiune în PE?

Romeo Franz: COVID-19 ne-a arătat, mai clar ca niciodată, fața plină de cruzime a rasismului din societățile noastre, inclusiv a autorităților. Știu și am documentat multe cazuri de violență a poliției, carantinarea brutală și rasistă a romilor în țări precum Slovacia, Bulgaia, Ungaria, Cehia și România. Am ridicat deja această problemă în PE, prin mai multe intervenții în plen, dar în special prin raportul privind strategiile naționale pentru incluziunea romilor, sprijinit de 545 de eurodeputați. Există presiune de la nivel european asupra statelor membre care-i tratează diferit pe oamenii mei. Însă lucrurile se vor schimba doar când o lege privind egalitatea, incluziunea, participarea și combaterea antigipsismului va fi adoptată.

EURACTIV: Roma e a doua minoritate etnică din România – potrivit datelor oficiale, dar interesele sale nu sunt bine reprezentate la nivel politic. Care e soluția pentru o mai bună reprezentare: un partid propriu sau implicarea unor membri ai minorității roma în partidele mainstream?

Romeo Franz: Nu știu prea multe despre eficacitatea acestui Partid al Romilor din România (Partida Romilor “Pro-Europa”), probabil din cauză că nu a reușit să fie prea vizibil sau poate e vizibil doar în perioada alegerilor, când reprezentanții lui fac parteneriate cu partidele mainstream, așa cum se întâmplă în alte țări, dar, din nefericire, fără vreun impact asupra vieții poporului meu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.