Romii din Trascarpatia au organizat Festivalul Culturii Naționale

În centrul orașului Ujgorod, săptămâna trecută s-au adunat reprezentanții comunității de romi din Transcarpatia în costume colorate, care au cântat cântece și au dansat dansuri tradiționale acompaniate de muzicieni. Apoi, coloana a pornit pe străzile principale ale orașului spre râul Uj, unde s-au aruncat coroane și flori ca simbol al unității romilor de pretutindeni. Partea oficială a festivalului s-a desfășurat la Teatrul Muzical –Dramatic regional, informează Inter Regio News.

„Ziua romilor este o sărbătoare nu numai a romilor, ea reunește de asemenea pe toți cei care iubesc și respectă cultura romă”, a menționat în discursul său de bun-venit, Ghenadi Moskal, îmbrăcat cu prilejul festivalului în cămașă tradițională romă. – Transcarpatia este de neconceput fără comunitatea de romi, pentru că în regiunea noastră trăiesc aproape jumătate din romii din toată Ucraina.

Prin marcarea Zilei Internaționale a Romilor, noi atragem atenția în primul rând la integrarea romilor în societatea ucraineană. Și constatăm cu bucurie că în acest an diferite organizații de romi din toată regiunea s-au unit pentru prima dată cu ocazia sărbătorii și acționează împreună.

Reprezentanții comunităților de romi și alți activiști care participă activ la păstrarea și dezvoltarea tradițiilor și culturii rome, au primit de la conducătorul regiunii mențiuni, diplome și premii.

Președintele Consiliului Public al romilor din Transcarpatia Borys Buchko, în special, a primit cea mai înaltă distincție a ARS Transcarpatia „Pentru merite deosebite“ iar Yuri Mandych , deputat al Consiliului local Ujgorod, distincția de onoare „Pentru dezvoltarea Transcarpatiei“.

Apoi oaspeții au fost invitați la un spectacol extraordinar de muzică și dans la care au participat grupuri artistice de romi din toată țara, comunică serviciul de presă al ARS Transcarpatia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.