Shadow

Președintele Agenției Naționale pentru Romi, Iulian Paraschiv: “Romii din Europa, afectați puternic de crizele sociale

Situația romilor din Europa e puternic afectată de crizele sociale recente, care s-au suprapus
Președintele Agenției Naționale pentru Romi, Iulian Paraschiv, a declarat la conferința OSCE-ODIHR „Warsaw Human Dimension Conference”, organizată de președinția poloneză în exercițiu, la Varșovia, că situația romilor din Europa e puternic afectată de crizele sociale recente, care s-au suprapus.

“Este vorba de criza din sănătate, peste care s-au suprapus crizele sociale, economice și energetică. Aceste crize sunt agravate de agresiunea militară nejustificată, neprovocată și ilegală a Federației Ruse împotriva Ucrainei, pe care o condamn cu fermitate.
Aceste crize regionale și globale au un impact puternic asupra drepturilor omului, asupra drepturilor persoanelor aparținând minorităților și au afectat disproporționat romii, migranții, refugiații și persoanele cu dizabilități”, a declarat Iulian Paraschiv, președintele ANR. El a făcut un apel la toți reprezentanții statelor membre OSCE să își intensifice eforturile pentru condamnarea și combaterea discursului urii în spațiul public

“Această problemă poate conduce la continuarea marginalizării, excluziunii și infracțiunilor motivate de ură. Atacurile motivate de ură și violențele împotriva romilor și șintilor trebuie să fie imediat și pe deplin investigate, iar făptuitorii să fie trași la răspundere”, a adăugat Iulian Paraschiv.

Președintele ANR a precizat că România a făcut pași importanți în îmbunătățirea situației romilor, prin aprobarea recent a Strategiei Guvernului României privind incluziunea romilor, care vizează politici precum educația, ocuparea forței de muncă, sănătatea, cultura și identitatea romilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *