Shadow

Silvia Feraru: Cum e să fii mediator comunitar și cu ce prejudecăți se ciocnesc romii? Alina Corobceanu

Populația romă constituie cea mai numeroasă minoritate etnică din Europa și reprezintă, de secole, o parte integrantă a societății europene. Din cauza șomajului cu un nivel ridicat în Republica Moldova, mulți moldoveni luptă să obțină un venit constant. Găsirea unui loc de muncă este deosebit de dificilă în special pentru minoritățile etnice, cum ar fi romii, mulți dintre aceștia fiind expuși riscului de a cădea în sărăcie. Problema este dublă: pe de o parte, angajatorii au percepții negative asupra romilor, iar pe de altă parte, romii au un nivel scăzut de educație și nu pot aspira la locuri de muncă bine plătite.

Din aceste motive, pentru a susține și a încuraja romii să se încadreze în câmpul muncii, cu sprijinul cu sprijinul proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice” (MEPA), implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) au fost instruiți mai mulți mediatori care ajută comunitățile de romi să găsească un loc de muncă sau să-și înceapă propria afacere. Astăzi faceți cunoștință cu Silvia Feraru, care este în funcția de mediator comunitar de 8 ani și reprezintă un exemplu demn de urmat, ajutând romii să se încadreze în societate.

Care este rolul unui mediator comunitar?
„Mediatorul comunitar îndeplineşte o sarcină importantă în consolidarea comunităţii rome prin asigurarea unui echilibru în cooperarea dintre instituţiile statului şi comunitate, facilitând comunicarea şi colaborarea dintre aceştia. Astfel, rolul mediatorului comunitar este de a facilita și a asigura accesul echitabil a persoanelor de etnie romă la serviciile publice, în domeniul educației, facilitarea angajării persoanelor în câmpul muncii, integrarea acestora în domeniul sănătății, documentar, a protecției sociale și altele.”

Ce probleme întâmpină romii în societate?
„Romii sunt un popor specific conservator, cu tradiții specifice. Principalele probleme cu care se confruntă romii din Republica Moldova sunt accesul la serviciile de sănătate de calitate, la sistemul de învățământ și accesul la locuri de muncă bine remunerate.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *