Bulgaria trebuie să plătească peste 100.000 de euro pentru romii alungați din propriul sat

Bulgaria a fost condamnată să plătească despăgubiri în valoare de 109.000 de euro celor 56 de romi care au intentat un proces la Strasbourg împotriva țării pentru expulzarea lor din satul Voivodinovo aflat în regiunea Plovdiv.

Povestea a început în ianuarie 2019, după ce șeful forțelor speciale în vârstă de 33 de ani a fost bătut de doi romi. Atacatorii au fost identificați și condamnați, dar consecințele celor întâmplate au afectat întreaga comunitate de romi din sat. Mulți romi sunt evacuați, deoarece casele lor au fost declarate ilegale, iar în mijlocul iernii zeci de familii au rămas pe străzi.

Ulterior, 56 de persoane au intentat un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) și marțo aceasta a decis în favoarea lor. În fața instanței, aceștia sunt reprezentați de Comitetul Helsinki din Bulgaria (CHB). Strasbourg acceptă că autoritățile bulgare au încălcat dreptul la viață privată și de familie și dreptul la nediscriminare a romilor. „Autoritățile locale și reprezentanții guvernului de atunci nu numai că nu au încercat să prevină această persecuție, ci au organizat-o și au încurajat-o”, rezumă CHB.

În total aproximativ 100 de romi, inclusiv femei însărcinate, copii, vârstnici și persoane cu dizabilități, au părăsit satul Voivodinovo. La două zile de la incident, vicepremierul de atunci Krasimir Karakachanov a vizitat satul și a dispus „curățarea” imediată a clădirilor ilegale, ceea ce a dus la demolarea unora dintre ele, iar după intervenția primarului, apa și electricitate au fost tăiate în toată mahalaua.

Acest lucru a făcut practic imposibil ca oamenii să se întoarcă la casele lor, chiar și cei care doreau să se întoarcă, în ciuda condițiilor proaste și a riscului, au fost opriți de poliție, la cererea autorităților locale, amintește CHB. De asemenea, statul nu a respectat nici ordinul de la Strasbourg din aprilie 2019 pentru ca 16 solicitanți, majoritatea minori, să primească cazare adecvată.

CEDO a subliniat că romii din sat au fost puși într-o situație care i-a făcut să se teamă și că, ulterior, aceștia nu au putut să se întoarcă la casele lor, indiferent de statutul lor ilegal. De asemenea, atrage atenția în mod deosebit asupra faptului că vicepremierul Karakachanov a făcut declarații colective extrem de stigmatizatoare despre etnia romă. Este vorba despre replica sa „țiganii au devenit foarte obraznici”, pen

Leave a Reply

Your email address will not be published.