Shadow

TOP 10 PERSONAJE MITOLOGICE IN RELIGIA TIGANILOR ROM

TE AVES BAHTALO, gagiilor! Adica sa fiti norocosi in tiganeasca, dragi mitologi! Nu va faceti griji, nu am inebunit inca si nici n-am dat-o pe manele. Astazi avem o editie speciala si discutam despre un popor unic si o cultura deosebit de interesanta si complexa: este vorba despre mitologia si religia tiganeasca, despre personajele mitologice, monstri si vampiri, sfinti si sfinte, moarte, bafta, noroc, soarta si ghinion.

Este un clip cu atat mai special pentru ca are in spate o saptamana intreaga de documentare, cinci carti citite in trei limbi straine si multe altele. Am reusit astfel sa descifram ce inseamna cultura si identitatea romilor tinuta secreta pana acum si sa v-o explicam prin ritualurile, obiceiurile, tabuurile si personajele mitologice din spatele lor.

Mitologia tiganilor se bazeaza pe traditia orala, adica pe transmiterea povestilor in viu grai. Putem gasi in aceste povesti in special elemente din mitologia evreilor, conectate desigur la venirea crestinismului si popularizarea povestilor din Biblie. Desi originea lor este legata de India, nu exista niciun fel de mitologie indiana, animale sacre sau creaturi fantastice legate de tara lor de origine.

In general, mitologia tiganilor este un amestec intre credintele arhaice mostenite din surse mesopotamiene (la fel ca si culturile asiro-babiloniana, persona si indiana) si credintele popoarelor de pe Dunare unde au coexistat secole intregi si le-au imprumutat o parte din obiceiuri.

La tiganii care au trait intre unguri, rusi, popoarele slave si romani regasim trasaturi chiar mostenite din Sumer. Acesti tigani sunt de obicei monoteisti, personalitatea Fiintei Supreme fiind bine definita. Dar este un momoteism “poluat” de idolatrie romano-bizantina, atat de tipica crestinismului si religiilor cu care tiganii au fost in permanent contact de-a lungul ultimelor secole. Deasemenea, tiganii (contrat celor din India) nu au festivaluri proprii, ci doar interpretari proprii ale sarbatorilor populare din tarile unde s-au stabilit

.

Una dintre cele mai vechi legende tiganesti, Sara Kali este zeita tiganilor, protectoarea lor si una dintre cele mai autentice legende cu trimitere (inca neconfirmata) la originele hinduse.

“Unul dintre primii tigani care a primit revelatia a fost Sara Kali. Ea era nobila prin nastere si era sefa tribului ei de pe malurile Ronului. Stia secretele ce ii fusesera transmise de generatii. Tiganii in acea perioada practicau idolatria si o data pe an purtau pe umeri statuia zeitei Ishtari (Astarte) si intrau cu ea in mare sa primeasca binecuvantare. Insa intr-o zi Sara a avut o viziune care ii arata ca sfintii ce fusesera prezenti la moartea lui Iisus Hristos vor veni si ca ea trebuie sa ii ajute. Sara i-a vazut venind intr-o barca. Marea era furioasa si barca ameninta sa se scufunde. Sara si-a aruncat rochia in valuri si, folosind-o ca o pluta, i-a ajutat sa atinga uscatul.”

Deasemenea, tiganii inca mai practica Shaktismul, adica venerarea unui zeu print-o consoarta, o pereche feminina. Cand il venereaza pe Dumnezeul crestinilor, tiganii se roaga la el prin Fecioara Maria sau prin Sfanta Ana.

Sfânta Sara este venerata alaturi de Sfintele Marii ale Marii a caror însotitoare si slujitoare ar fi fost. Este pomenita si în evangheliile apocrife, într-un text scris la trecerea dintre secolele I si II. Acolo este mentionata printre femeile sfinte care au mers la mormântul Domnului în Ziua Învierii. Va sa zica Sfânta Sara se numara printre femeile mironosite. Traditia mai retine si faptul ca era egipteanca, fiind însotitoarea neagra a celor doua Marii, ceea ce ar explica cumva de ce este acum venerata ca sfânta tiganilor – daca luam în calcul teoria conform careia cuvântul gitan este o deformare a cuvântului egypten. Mai trebuie mentionat ca asa erau apelati primii tigani la sosirea lor în Franta secolului XV.

O alta legenda spune ca Sara ar fi fost sotia lui Pilat din Pont.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *