Au fugit din calea războiului și au venit în Republica Moldova pentru a-și găsi liniștea. Elena, Tudor și cei șapte copii ai lor s-au adăpostit în satul Purcari din Ștefan Vodă. Familia mixtă de romi s-a integrat rapid în comunitate și a început o viață nouă.
Casa în care locuiesc se află în apropierea bisericii din sat. Locuința, vopsită în albastru, are trei camere. Elena trebăluiește prin bucătărie. Pune două pachete cu lapte la fiert într-o cratiță.
Elena și Tudor vorbesc în română. El e de etnie romă, cu rădăcini în Moldova, iar ea provine dintr-o familie de moldoveni, stabilită cu traiul în Ucraina. Au întemeiat împreună o familie în orașul Cetatea Albă, din regiunea Odesei. Tudor lucra în construcții, la culesul fructelor și a legumelor. Iar Elena se ocupa cu comerțul. Cumpăra haine dintr-o piață și le vindea în alta.
Grijile zilnice
„De dimineață am făcut supă pentru copii. Acuș li se va face din nou foame”, spune femeia în timp ce scoate din dulap un pachet pe jumătate cu zahăr și unul întreg de macaroane.
Elena mestecă în cratița cu lapte. Nadejda, mezina familiei, se întinde din brațele tatălui ei către vasul de pe plită. „Încă nu e gata, abia acum a început să fiarbă”, îi spune Elena. Răspunsul nu-i convine. Fetița de doi ani scoate un țipăt supărat și se întinde și mai tare spre cratiță. „Bine, bine”, spune Elena și scoate repede din dulap o farfurie în care toarnă două polonice de lapte fierbinte, aburind. O așază pe fată pe scaun și îi pune farfuria înainte. Copila apucă blidul cu poftă și îl trage mai aproape. Începe a sorbi încet din linguriță. Mama rămâne lângă plita, ca să nu dea laptele în foc.
„După ce am născut-o, a stat în secția de terapie intensivă o lună. Din cauza coronavirusului nu mi se permitea să stau cu ea. O vedeam doar pe telefonul asistentelor medicale care-i făceau poze și video”, povestește Elena. Micuța s-a născut cu o malformație la rinichi și acum are nevoie de transplant. Odată ajunsă în Moldova, micuța de doi ani a fost examinată și de medicii organizației INTERSOS, care oferă refugiaților ucraineni consultații medicale gratuite.
Acum Elena și-a reluat activitatea din Ucraina și vinde ciorapi, colanți, pantaloni și haine de sport la o tarabă improvizată în apropierea primăriei. „Am cumpărători. Schimb marfa pe ouă, ulei, brânză, lapte, smântână, pe bani. Mi-am cerut voie, mi s-a permis”, afirmă femeia.