Shadow

MNIR anunţă înfiinţarea primului Muzeu Virtual al Holocaustului Romilor din România

Scopul principal al proiectului este acela de a prezenta trecutul istoric din perioada Holocaustului, iar realizarea muzeului virtual să reprezinte o importantă sursă de informaţii pentru generaţia tinerilor romi, pentru istorici, cercetători, studenţi, dar şi pentru publicul larg, conform unui comunicat transmis AGERPRES.

Conform sursei citate, printre activităţile proiectului se numără identificarea, selecţia, cercetarea, transcrierea, traducerea şi digitalizarea documentelor şi imaginilor de arhivă. Totodată, prin intermediul declaraţiilor făcute de supravieţuitori, muzeul virtual va prezenta deportarea romilor în Transnistria, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 

Proiectul se desfăşoară până la data de 15 noiembrie 2022, iar site-ul Muzeul Virtual al Holocaustului Romilor, care prezintă informaţiile atât în limba română, cât şi în limba engleză, va fi lansat la Muzeul Naţional de Istorie a României, în data de 9 octombrie 2022, cu prilejul Zilei Naţionale de Comemorare a Holocaustului. 

Muzeul virtual va fi realizat de Muzeul Naţional de Istorie a României în parteneriat cu Fundaţia Social – Culturală a Romilor „Ion Cioabă”, în cadrul proiectului „Muzeul Virtual al Holocaustului Romilor”, iniţiat şi coordonat de fundaţie şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. 

Din anul 2020, în România, ziua de 2 august este desemnată prin Legea 124/2020 ca Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor, susţinând decizia Parlamentului European, care, prin rezoluţia de la 15 aprilie 2015, a decretat ziua de 2 august drept Ziua europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *