Shadow

Tânărul de etnie romă care a ajuns poet și traducător: „Nu am pornit de acasă cu prea multe avantaje”

Daniel Petrilă a răzbit în viață cu multe sacrificii, reușind să demonstreze că visul poate deveni realitate, indiferent din ce mediu provii, câte preconcepții ai de înfruntat sau ce tradiții ești nevoit să ocolești.

Tânărul Daniel Petrilă are 29 de ani și a știut întotdeauna ce vrea de la viață. S-a automotivat și a luptat singur pentru a-și croi o carieră. Chiar dacă nu a fost susținut decât de bunica maternă, el nu s-a lăsat învins de prejudecăți și de indiferență.

În perioada 2012-2015, am studiat limba și literatura romani – limba și literatura română la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității București, iar în perioada 2015-2017 am urmat un master în domeniul Studiilor literare la Facultatea de Litere din cadrul aceleiași universități. În prezent sunt formator de limba și cultura romani la Centrul de Formare și Perfecționare a Polițiștilor «Nicolae Golescu» Slatina“, povestește tânărul pentru „Weekend Adevărul“.

Îndrăgostit de litere, Daniel continuă să lucreze și în timpul liber cu aceeași pasiune. Traduce literatură în limba romani, scrie și se implică în diverse proiecte cultural-artistice. În afară de bunică, o singură persoană a crezut în el și l-a motivat să studieze și să devină un om de bază al societății.

Persoana care s-a implicat enorm în formarea mea a fost doamna Daniela Roxin, profesoară de limba romani în localitatea Tămașda, județul Bihor. A fost un element decisiv, apărut în momentul cel mai potrivit al existenței mele, care a schimbat mentalitatea multor familii din satul meu natal (și o face în continuare) – pe scurt, un Domn Trandafir în variantă feminină“, explică Daniel Petrilă.

„Nu vreau să fiu privit altfel”

Deși a întâmpinat o serie de greutăți, tânărul nu s-a dat bătut nici măcar atunci când s-a confruntat cu discriminarea ori cu ideile preconcepute. De fapt, a pornit pe drumul spre cunoaștere, pe drumul către învățătură, de unul singur. Daniel a fost un autodidact, o persoană care și-a dorit să-și depășească condiția, un tânăr care a visat că poate ajunge departe. Câțiva ani mai târziu, chiar așa s-a și întâmplat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *