Shadow

O tânără doctorandă romă reinterpretează imnul cu un mesaj la care putem reflecta: „Deșteaptă-te, române, din ura cea de rasă!”

Maria Dumitru Ruiz, o tânără doctorandă romă, activistă pentru drepturile omului, în prima sa opinie publicată în ziarul Libertatea, însoțită de o poezie de protest antirasist. Maria deține un master în studii de gen de la Universitatea Centrală Europeană (CEU) și se află în prezent în primul an de doctorat la Universitatea Norvegiană de Teologie, Religie și Societate MF, unde cercetează sclavia romilor dintr-o perspectivă de gen. Rasismul antirom are rădăcini extrem de adânci în societatea românească. Pornește încă din 1385, de când romii au ajuns în Țările Române și au fost atestați pentru prima oară ca proprietăți ale unei mânăstiri, adică sclavi. De-a lungul istoriei, romii au îndurat tortură, dezumanizare și repudiere. 

Deși această sclavie, care a durat aproape 500 de ani, s-a încheiat, efectele persistă în mentalul colectiv român, în instituțiile române și în fiecare dintre noi. Ne naștem și socializăm într-un sistem rasist și patriarhal. Întrebările la care nimeni nu mi-a dat un răspuns  La 19-20 de ani am aflat despre sclavia romilor. Nu știam absolut nimic înainte, însă multe au început să se lege. Există o liniște absolută atât în sistemul de educație, cât și în afara acestuia.  De ce nu am studiat această istorie (la școală)?  De ce am fost sclavi?! Începusem să conectez niște puncte și să înțeleg atunci de ce romii sunt împinși să trăiască la margine. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *