Shadow

Cultura romilor, promovată la nivelul județului Constanța. Proiectul este organizat de Asociația Culturală Georgiana Rusu

Cultura romilor va fi promovată la nivelul județului Constanța printr-un proiect organizat de către Asociația Culturală Georgiana Rusu, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023, proiectul „Khetanes – Împreună”. Finanțarea de aproape 200.000 euro din granturi S.E.E. (Norvegia, Islanda, Liechtenstein) a fost obținută în cadrul apelului de proiecte „Sprijinirea inițiativelor culturale despre minoritatea romă”, organizat de Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, prin programul RO-CULTURA. Parteneri sunt Asociația „Centrul pentru Incluziune Socială – Regiunea S-E” (România) și Asociația

Incluziunea romilor reprezintă o prioritate publică la nivel european, național și local, nevoia promovării culturii rome și necesitatea conservării patrimoniului cultural imaterial al romilor fiind deziderate asumate prin documente strategice și programatice. În acest context, obiectivul proiectului „Khetanes – Împreună” vizează dezvoltarea unui concept de antreprenoriat cultural destinat promovării culturii rome prin intermediul a 7 activități de creație contemporană în care vor fi implicați în mod activ etnici romi din județul Constanța. Proiectul urmărește totodată să contribuie la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la Consolidarea relațiilor bilaterale dintre Statele Donatoare – Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Statele Beneficiare”, a declarat Georgiana Rusu, manager de proiect.

Proiectul presupune șapte categorii de activități de creație contemporană prin intermediul cărora tradițiile, obiceiurile, meșteșugurile, portul tradițional și limba comunității rome din județul Constanța vor fi promovate în rândurile publicului larg: un spectacol de teatru muzical, un spectacol de teatru de păpuși, variantele video ale celor două spectacole, o expoziție de fotografie, o expoziție de pictură și un film documentar. „Khetanes – Împreună” va facilita accesul la cultură pentru 2.000 de cetățeni romi din zone defavorizate ale județului Constanța prin asigurarea participării acestora ca spectatori la cele 10 reprezentații ale spectacolului de teatru muzical și la cele 30 de reprezentații ale spectacolului de teatru de păpuși precum și la expoziția de pictură și expoziția de fotografie.

10 persoane de etnie romă își vor dezvolta, pe de altă parte, competențe specifice artei dramatice, urmând să facă parte din distribuția spectacolului de teatru muzical. 18 locuri de muncă vor fi create în cadrul proiectului, iar 2.000 de persoane de etnie romă vor fi vizate de măsuri de capacitare, la activitățile artistice offline și online urmând să participe peste 5.000 de spectatori.

Activitățile vor beneficia de contribuția partenerului din România, Asociația „Centrul pentru Incluziune Socială – Regiunea S-E”, organizație a cărei activitate este dedicată sprijinirii comunității rome din județul Constanța precum și de sprijinul  partenerului din Norvegia, Asociația Concordia Oslo, care va contribui la managementul proiectului și va oferi consultanță de specialitate în implementarea celor 7 activități de creație contemporană. Teatrul de Stat Constanța este colaborator în organizarea activității „spectacol de teatru muzical”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *