Shadow

O femeie de etnie romă din R. Moldova a învins discriminarea. Vezi povestea Angelei Rădiță consilieră locală în satul Gribova

Cărțile îi sunt cele mai bune prietene, iar visul ei cel mare era să devină bibliotecară. Angela Rădiță a absolvit studiile și când s-a întors acasă să muncească a dat peste dezamăgirea vieții. Din simplul motiv că era de orgine romă a fost respinsă de angajatori. Astăzi, femeia a învins discriminarea și în acest moment ocupă funcția de consilieră locală în satul Gribova. Povestea Angelei a fost relatată de UNDP Moldova cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor. 

Tânăra, care încă de când era elevă citea la lumina candelei până în miez de noapte, a absolvit studiile și s-a reîntors acasă pentru a munci în calitate de bibliotecară. Însă, nu a fost bibliotecară nici măcar o zi, fiind respinsă din cauza că era romă.

„Dacă apare ceva, eu te voi anunța”, i-a spus șeful de atunci al secției de cultură raională Drochia. „Dar acum nu avem locuri disponibile”.

„Nu am lucrat niciodată în calitate de bibliotecară. Și aceasta chiar dacă am învățat și am muncit din greu. Dar nu a fost suficient ”, spune Angela (49 de ani), consilieră locală în satul Gribova, raionul Drochia, mediatoare comunitară și activistă civică în aceeași localitate. „Am plâns mult atunci. Pentru prima dată în viața mea, mă confruntasem cu atâta neîncredere doar din cauza numelui meu, care mi-a dezvăluit etnia”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *