Shadow

Situația dramatică a romilor din Europa. 80% dintre ei trăiesc în condiții deplorabile și doar 43% muncesc

Situația romilor din UE nu este mai bună, în pofida obiectivelor de integrarea stabilite de blocul comunitar, arată un raport al Agenției Europene pentru Drepturi Fundamentale (FRA), citat de AFP. Aproximativ 80% dintre acesția trăiesc în sărăcie și doar 43% au un loc de muncă.

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/situatia-dramatica-a-romilor-din-europa-80-dintre-ei-traiesc-in-conditii-deplorabile-si-doar-43-muncesc-2128953

Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.

Peste tot, ei “continuă să se confrunte cu niveluri şocante de privare, marginalizare şi discriminare”, afirmă într-un comunicat directorul Agenţiei Europene pentru Drepturi Fundamentale (FRA), Michael O’Flaherty. Factorii politici naţionali ar trebui să depună “toate eforturile pentru a combate această situaţie intolerabilă”, a spus el. Documentul, bazat pe aproape 8.500 de interviuri cu romi din zece ţări europene, vorbeşte despre “progresul insuficient şi mult prea lent”. 80% dintre romi trăiesc în sărăcie Potrivit FRA, instituţie cu sediul la Viena, 80% dintre romi trăiesc încă în sărăcie, faţă de media europeană de 17%. Cifra este aceeaşi cu cea din ultimul studiu realizat pe acest subiect în 2016. Mai mult de jumătate dintre romi trăiesc în locuinţe pline de igrasie, întunecate, fără instalaţii sanitare adecvate (faţă de 61% în 2016) şi 22% nu au apă curentă (faţă de 30% în 2016). Rata lor de angajare a fost de doar 43% în 2020, cu mult sub media europeană de 72%. Femeile rome au o speranţă de viaţă de 71 de ani, iar bărbaţii de 67 de ani, faţă de 82 şi respectiv 76 de ani pentru populaţia generală. Cifre dramatice privind educația romilor În ceea ce priveşte educaţia, cifrele sunt dramatice: 71% dintre tinerii romi părăsesc sistemul de învăţământ prematur, o proporţie care în rândul tinerilor cu vârste de 18-24 de ani din UE este de doar 10%. Dintre cei care sunt şcolarizaţi, mulţi copii cu vârste cuprinse între 6 şi 15 ani merg la o şcoală segregată (52%, faţă de 44% în 2016), fenomen întâlnit în special în Slovacia şi Bulgaria. Rezultatele sondajului arată “evoluţii pozitive în lupta împotriva hărţuirii şi a violenţei motivate de ură, dar nicio îmbunătăţire reală în ceea ce priveşte discriminarea”. “Multe ţări încă nu ating obiectivele stabilite în cadrul planului pe 10 ani al UE pentru romi”, care urmează să se încheie în 2030, avertizează FRA. Agenţia se teme de efectele pandemiei de COVID-19 şi ale inflaţiei, “populaţiile vulnerabile şi în special comunităţile de romi” fiind “primele victime”. Raportul se bazează pe un sondaj realizat de FRA în 2021 în rândul romilor din Croaţia, Republica Cehă, Grecia, Ungaria, Italia, Portugalia, România, Spania, precum şi Macedonia de Nord şi Serbia, două ţări candidate la UE. În Bulgaria şi Slovacia, datele au fost colectate de autorităţile naţionale, cu sprijinul FRA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *